Odboráři se hájí kvůli červnové stávce: Žádný zákon jsme neporušili

29.07.2011 11:29 | Zprávy

Odboráři tvrdí, že vyhlášením červnové stávky žádný zákon neporušili. Žalobu, kterou na ČMKOS podalo ministerstvo financí, označily dnes odbory za neadekvátní řešení. Navíc podle nich žaloba směřuje jaksi mimo - žalován je pouze jeden z odborářských subjektů, tedy ČMKOS. Přitom červnovou stávku zorganizovala radikálnější Koalice odborů v dopravě.

Odboráři se hájí kvůli červnové stávce: Žádný zákon jsme neporušili

V pondělí 13. června chtěli odboráři uskutečnit stávku, soud jim však předběžným nařízením tento postup zakázal, podle rozhodnutí nebylo její vyhlášení v zákonné lhůtě tří pracovních dní. V červenci poté podal stát určovací žalobu kvůli stávce na odbory.

Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ale dnes zmínili, že nechápou, proč byla žaloba podána vůči nim, když oni nebyli organizátoři stávky. Stávka v dopravě byla navíc organizována více subjekty. Jejich právníci navíc tvrdí, že žádný zákon porušen nebyl.

"Je zajímavé, že nás žaluje ministerstvo financí a ne předseda vlády," uvedl k tomu předseda  ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Psali jsme:

Stávka se nakonec uskutečnila, ale až ve čtvrtek 16. června. Podle odborů ji svolávala Koalice dopravních odborových svazů. "Žalována je ale ČMKOS," podotkli dnes odboráři.

"Na prvním brífinku už se řeklo, kdo stávku vyhlásil. Bylo to 13 subjektů a ne ČMKOS," uvedl k tomu Zavadil s odkazem na Koalici dopravních odborových svazů (KDOS).

České soudy mají nyní říct, zda odbory mají právo na stávku, nebo ne. Městský soud má nyní na stole určující žalobu od  ministra financí Miroslava Kalouska, kterou se snaží označit červnový protest za nezákonný. Vrchní soud zase posuzuje odvolání odborářů.

SLEDUJEME téma stávka

ČMKOS prý již připravila odvolání, kde vysvětluje, proč nesouhlasí s důvody žaloby. Podle vedoucího právního oddělení ČMKOS Víta Samka jde zejména o to, aby soudy určily zákonnost, případně nezákonnost celé stávky.

Zákony prý porušuje vláda

Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka ale zákony porušuje především vláda. "Z tohoto titulu  je pravda na naší straně. Není nejmenší důvod, že by stávka mohla být nezávislými soudy posouzena jako nezákonná," podotkl dnes Pomajbík.

Zavadil k tomu dodal, že vláda jen "hraje komedii pro lidi".  Určovací žalobou podle něj prokázalo ministerstvo financí svoji nekompetentnost. Jde totiž o to, že jediným důkazem o vyhlášení stávky je prý jen novinový článek. "Prvním stupněm hlouposti je nevědomost a chtěl bych říct, že pan ministr byl tímto stupněm poznamenán," dodal Zavadil na adresu ministra financí Miroslava Kalouska.

Odborům se nelíbily reformy, které připravila vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Nesouhlasí se zdravotnickými reformami, kde se obávají zavedení standardu a nadstandardu vyhláškou ministerstva zdravotnictví a ne zákonem, jsou také proti zvyšování spoluúčasti pacientů. Nelíbí se jim ani penzijní reforma. Njevíce jim vadí vybudování druhého penzijního pilíře. Návrh zákoníku práce považují odbory za protiústavní, například zpřísňování režimu na nemocenské dovolené.

Na ministerstvu práce a sociálních věcí ve středu dokonce zasedla expertní skupina, která by měla vytvořit zákon, který by právo na stávku poupravil.  Odboráři k tomu dnes podotkli, že si za tím dokážou představit jen postupné omezování demokratických principů a ústavních práv občanů.

Čtěte také:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…