Kalousek obhajuje statisíce pro úředníky. Ušetřil tím miliony

28.08.2011 17:33 | Zprávy

Po resortu vnitra a spravedlnosti odtajnilo platy svých úředníků i ministerstvo financí. Ukázalo se, že i zde se vyplácely nemalé částky: jeden z náměstků si podle zjištění serveru Aktuálně.cz měsíčně přišel v průměru na 190 tisíc korun, což je plat, který nedostává ani sám premiér. Stejný náměstek si ke svému bohatství navíc mohl přičíst ještě bonus v rekordní výši 420 tisíc korun.

Kalousek obhajuje statisíce pro úředníky. Ušetřil tím miliony

Výnosnou činností se jeví být i práce vládního poradce. Třem z nich ministři Kalousek a Janota za poslední rok rozdělili 1,3 milionů korun, přičemž nejschopnější z nich si užíval plat 79 tisíc měsíčně. Dva z těchto poradců si svými radami vysloužili i tučné přilepšení - jeden z nich na prémiích dostal 190 tisíc za rok, druhý 50 tisíc za šest měsíců.

Jména uvedených poradců ministerstvo odmítlo zveřejnit, loni však ministr do funkce uvedl někdejší ministry financí Ivana Kočárníka a Jana Klaka, slovenského exministra zdravotnicví Rudolfa Zajace a místostarostu Uherského Hradiště Evžena Uhera. Ten však podle informací z tiskového odboru ministerstva za svou práci žádné peníze nedostával.

Mimořádná odměna pro náměstka číslo 03

Podobně jako na ministerstvu vnitra za éry Radka Johna se tedy i zde rozdávaly vysoké odměny. Bonusy se zde však těší především osvědčení pracovníci. Výjimku tvoří pouze náměstek označený jako „03," který během čtyř měsíců dosáhl na průměrný plat 190 tisíc korun a jedné pohádkové odměny ve výši 420 tisíc korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek však považuje výši jeho výplaty za adekvátní. Státní kasa díky jeho práci ušetřila. "Odměnu jsem udělil za naprosto mimořádný výkon při úspoře nákladů obsluhy státního dluhu, odměnu dostali také jeho podřízení. Pokud bych tuto činnost svěřil soukromému poradci (tedy provedl outsourcing), což je dost běžný postup, taková činnost by byla oceněna v řádech desítek milionů korun," argumentuje pro server Kalousek ve svém stanovisku.

Naopak ministři Janota ani Kalousek nedostali během svého působení jedinou prémii. Janotův hrubý plat byl od ledna do července 940 909 korun, na Kalouska pak po zbytek roku připadlo 634 091 korun.

Čtěte také:
Macek (ODS): "Úsporný" ministr Vondra rozdal vloni odměny 210 milionů 
Je to absurdní, odmítá enormní odměny za své éry Pecina 
Radku Johne, kde jsi? Lidi zajímá, proč úředník bral 263 tisíc měsíčně
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budou vypínat elektřinu, je si jistý. Pořídil si fotovoltaiku a říká: Zrušte ten Green Deal

4:45 Budou vypínat elektřinu, je si jistý. Pořídil si fotovoltaiku a říká: Zrušte ten Green Deal

Blížící se konec uhelných elektráren v Česku vyvolává nemalé obavy. „Problém je v tom, že cesta do p…