Drábek se hájil před diváky. Na Šluknovsku neviděly děti své rodiče pracovat

14.09.2011 21:25 | Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) hovořil v pořadu Hydepark o připravované sociální reformě. Ujistil, že peníze na soukromých fondech v rámci druhého pilíře budou oddělené od peněz bank. Zastal se také zavedení veřejné služby, která ovšem nemá nahrazovat standardní pracovní místa.

Drábek se hájil před diváky. Na Šluknovsku neviděly děti své rodiče pracovat

Podle Jaromíra Drábka je sociální reforma široký balík kroků, který má zlepšit například to, jak zlepšit podporu rodin, poctivých podnikatelů nebo těch, co hledají práci a nemohou ji najít.

Práce není, házíte všechny uchazeče do jednoho pytle

"Veřejná služba není trest, ale záslužná činnost. Chceme rozlišit ty, co se v systému vezou, od těch, co mají zájem pracovat. Chci zdůraznit, že to je rozšíření možností, jak pracovat s uchazeči o práci. Ve Šluknovském výběžku vidíme, co se v současnosti děje. Vyrůstají tam děti, které nikdy neviděli své rodiče pracovat," obhajoval v ČT Drábek zavedení veřejně prospěšných prací.

Ministr práce potvrdil, že lidé zařazení na veřejnou službu nebudou nahrazovat standardní pracovníky.

„Pokud někdo odmítne veřejnou službu bez vážných důvodů, bude vyřazen z evidence uchazečů o práci. Přijde o veškeré peníze. Odmítnutím ten člověk dává najevo, že nestojí o pomoc státu," vysvětlil.

Moderátor namítl, že připravit lidi i o životní minimum by mohlo být kruté. „Kruté je, že jsou tady spoluobčané, kteří léta žijí ze sociálních dávek a nikdy se neúčastnili na placení dávek, ze kterých žijí," odpověděl Drábek.

Tři měsíce domácího vězení v případě pracovní neschopnosti

„V základním návrhu je, že při dlouhodobé pracovní neschopnosti budou určité výjimky. Tři měsíce bude muset člověk být doma," řekl Drábek. Vysvětlil, že o této lhůtě se povede odborná diskuse. Rád by zabránil tomu, aby lidé s chřipkou měli povolené neomezené vycházky.

Ušetřené peníze se rozdělí na motivačních výplatách

Diváci dali ministrovi najevo, že jim vadí vysoké odměny pro úředníky na ministerstvech. Takto se ušetřené peníze na snížených mzdách prý rozdělí zpátky.

„Jsem zastáncem toho, že by se pracovníkům měly udílet motivační mzdy. Svým spolupracovníkům, kteří se podíleli na přípravách reforem, jsem udělil odměny. Jsou to kvalifikovaní lidé. Chci si je udržet, aby neodešli pracovat do soukromé sféry," objasnil ministr Drábek důvod vysokých odměn pro své poradce.

Nedojde k vytunelování soukromých důchodových fondů?

Podle Drábka budou peníze lidí, tedy tři procenta na účtech soukromých společností, povinně odděleny od peněz správce. V případě, že společnost zkrachuje, na peníze nebude možné sáhnout.

„Umožňujeme lidem, aby mohli peníze částečně individuálně investovat. Můžete volit strategii, jaká část vašich peněz bude investována do dluhopisů, cenných papírů. To podléhá dozorovému orgánu, kam musí správce dokazovat, jak s penězi hospodaří. I kdyby zkrachovala mateřská banka v zahraničí, česká pobočka musí být natolik zdravá, aby to ustála," ujistil Drábek.

Dodal, že „extremistický příklad Maďarska nebude Česká republika nikdy následovat. V Maďarsku to přestřelili a nemohli se s tím vyrovnat. My jsme to nastavili velmi konzervativně".

Lidé budou mít také možnost změnit správce svých peněz.

Více o důchodové reformě:
Vláda: Schváleno! Důchodová reforma nás ochrání před chudobou

Ekotendr v době šetření?

„Podle mého názoru je 60 miliard poměrně vysoké číslo. Jiným způsobem je rozdělení tendru na různé části, čímž bychom se dobrali k lepším výsledkům," navrhl Drábek a pokračoval: „V 90. letech jsme se jako stát zavázali, že odstraníme ekologické škody u firem, které přešly do soukromé sféry. Nic není zatím rozhodnuté. Je zde možnost tendr zrušit. Jsem zastáncem toho, aby se taková částka neplatila," uvedl Drábek k problematice ekotendru.

Vše k tématu Ekotendr

Související:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…