V Ústí nad Labem 400 lidí protestovalo proti "nepřizpůsobivým"

08.10.2011 14:27 | Zprávy

V Ústí nad Labem pochodovalo městem asi 300 až 400 lidí, pokračovaly tak protesty vyvolané napětím v regionu mezi většinovou společností a Romy. Shromáždění svolali místní na podporu práv slušných občanů a proti "parazitování nepřizpůsobivých". Dav v klidu prošel po naplánované trase, jen na jednom místě na sebe protestující pokřikovali s asi desítkou anarchistů. Oddělit je od sebe muselo na 50 policistů.

V Ústí nad Labem 400 lidí protestovalo proti "nepřizpůsobivým"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

V ulicích města dnes byla stovka policistů, stovka městských strážníků a členové antikonfliktního týmu, nad městem létal policejní vrtulník. V pohotovosti byli i policisté na koních a se psy. Do města dorazilo několik příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) s vlajkami.

Shromáždění začalo projevy organizátorů na náměstí, řečnil svolavatel pochodu Milan Sůra, zástupci DSSS a svolavatel podobných pochodů ve Varnsdorfu Lukáš Kohout, který v minulosti proslul jako falešný asistent poslance Jana Kavana.

K tématu:
Protiromský protest proběhne v Ústí nad Labem

Poté se dav vydal na pochod městem. Organizátoři naplánovali trasu z Mírového náměstí a přes Velkou Hradební až k hotelu Vladimír, odkud se vrátili po Masarykově ulici zpět do centra na Lidické náměstí. Cestou lidé skandovali heslo "Stop černému rasismu" a ozývala se i nacionálně laděná hesla. Nesli s sebou transparenty připomínající útoky Romů v Novém Boru a Rumburku, které nepokoje využívané pravicovými extremisty odstartovaly.

TÉMA: Romové

Jediný incident se na trase odehrál u dnes zamčené restaurace, kde se scházejí místní anarchisté. Ti tam vyvěsili plachtu s nápisem "Nacionalismus je kýč", kterou procházející strhli. Asi desítku anarchistů pak musela od protestujícího davu oddělit asi padesátka policistů z pořádkové jednotky, několik minut na sebe obě skupiny pokřikovaly. Pak se ale dav bez dalších střetů vydal dál po plánované trase pochodu. Zhruba po hodině a půl pořadatelé pochod na Lidickém náměstí oficiálně ukončili a lidé se začali rozcházet.

Související:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

19:13 ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes na svých webových stránkách www.nabidk…