Vzpoura na sjezdu TOPky? Ne. Problémy způsobí zřejmě jen řízky

22.10.2011 11:19 | Zprávy

Jak ODS, tak TOP 09 si pro své sjezdy zvolily stejné datum, a to třetí říjnový víkend. Zastíní alespoň mediálně sjezd ODS TOPku, byť právě ten její je "důležitější", neb je volební? Politologové se v názoru různí. Byť si ODSka nové vedení volit nebude, její sjezd může být napínavější. U TOPky prý překvapení čekat nelze. I přesto se její členové na celostátní setkání těší. O připravovaném menu však mají pochybnosti. Příliš jim nevoní.

Vzpoura na sjezdu TOPky? Ne. Problémy způsobí zřejmě jen řízky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg

Česko čeká superpolitický víkend. Kromě protestu členů odborového svazu KOVO se během něhož totiž budou konat sjezdy dvou vládních stran, ODS a TOP 09.

Ač je kongres prvně jmenované na první pohled méně důležitý, neboť nejde o sjezd volební, média se věnují v předstihu více právě jemu. Důvod je podle politologa Zbyňka Zbořila jasný. "Vnitřní situace v ODS je napínavější. I když její sjezd není volební, rozhoduje se na něm o mandátu premiéra Petra Nečase. Je logické, že se novináři tohoto setkání chytají více než TOPky," sdělil ParlamentnímListům.cz.

Výtah k moci? To je TOPka

Na sjezdu druhé největší vládní strany prý nelze očekávat žádné překvapení. "TOP 09 je výtah k moci. Ti, co do něj nastoupili, vědí, že jí ještě nemají dostatek na to, aby se mohli hádat," řekl redakci politolog s tím, že TOPka je konsolidovaná a její sjezd zřejmě nepřinese nic neočekávaného.

 

 


I další odborník na politiku, Josef Mlejnek, soudí, že mediálně i společensky atraktivnější může být kongres ODS. A to i přesto, že důležité rozhodnutí, tedy že vedení partaje se bude volit až po krajských volbách, už padlo. "Nějaké překvapení tam může být, ale těžko odhadovat, ke klíčovému rozhodnutí už došlo," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

I v TOPce to vře?

Co se týče TOPky, bude podle něho důležitější než obsazení postů předsedy a místopředsedy strany, jejichž jména jsou de facto předem daná, to, kdo obsadí nižší funkce. "Volba bude zajímavá, na sjezdu se může ukázat vnitrostranické pnutí," dodal Mlejnek.

 

 


Další odborník na politiku, Bohumil Doležal, má ale jiný názor. Předčasný mediální zájem týkající se obou sjezdů je podle něho irelevantní. Důležité podle něho je, co se na které z akcí semele. "Vyvine se to podle okolností," řekl redakci s tím, že co se týče ODS, důležitější byl sněm středočeských občanských demokratů.

Sjezd bude o ničem?

"Ten sjezd už proti tomu bude o ničem," uvedl politolog. Podle něho se zásadní zlom nedá očekávat ani na setkání členů TOP 09. Ti si prý jsou téměř jistí, že prezidentská kandidatura jejich šéfa Karla Schwarzenberga vyjde. A tak se cítí silní v kramflecích. "Otevřou se jim nové možnosti," řekl redakci Doležal.

Vzpoura nebude

Právě členové druhé nejmenší vládní strany od druhého celostátního sjezdu nečekají žádný zásadní zvrat. "Vzpouru ani překvapení nečekám," sdělil redakci šéf pražské TOPky a poslanec František Laudát.

Lepší čočka než řízek

Na sjezdové menu se ale příliš netěší. "Raději než řízek mám čočku," řekl redakci, již zajímalo, zda se těší na víkendové obědy, k nimž se bude v Hradci Králové podávat svíčková a řízek s bramborovým salátem.

Parkanová drží linii. Nasytí se idejemi

Menu nenadchlo ani bývalou šéfku lidovců a exministryni obrany Vlastu Parkanovou. "S ohledem na BMI bych se raději sytila hlubokými idejemi a pozitivní energií než svíčkovou a řízkem," sdělila s úsměvem poslankyně ParlamentnímListům.cz. Na setkání se svými politickými kolegy se ale velmi těší.

"Sněm je vrcholnou událostí v životě politické strany a viditelným stvrzením veškeré dosavadní činnosti. Strana, která nestojí na vratkých ideových ani personálních základech, není vystavena neočekávaným zvratům a překvapením, dodala politička. 

TOPka má co nabídnout

Její stranická kolegyně ze Středočeského kraje Helena Langšádlová je na sjezd natěšená také." Na sjezd se připravuji a i se na něj těším. Vnímám ho především jako prostor k diskuzi nad tím, co může strana  TOP 09 společnosti nabídnout," řekla redakci den před zahájením sjezdu poslankyně.

Sjezd TOP 09 se koná o víkendu 22. - 23.10. v královéhradeckém hotelu Nové Adalbertinum, občanští demokraté se scházejí v sobotu v areálu PVA v Letňanech. Zatímco TOPka si na sněmu zvolí své nové vedení, pro ODS půjde zejména o setkání pracovní.

TOPka bude volit, ODS měnit stanovy?

Straníci budou diskutovat zejména o změně stanov - a  také o tom, zda se má prodloužit současnému vedení ODS mandát o půl roku

Oba ze zmíněných sjezdů se ale budou muset obejít bez účasti prezidenta Václava Klause. Ten oběma partajím pošle pouze zdravici. Zato bývalý šéf ODS Mirek Topolánek lenit nebude a do pražských Letňan zavítá. Na kongresu TOP 09 se zase ukáže coby host třeba předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.


ParlamentníListy.cz budou celý víkend akci ODS i TOP 09 sledovat a budou průběžně informovat o aktuálním dění v Praze i Hradci Králové.

Více čtěte:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…