ODS hlasovala. Nečas má prodloužený mandát do konce roku 2012

22.10.2011 13:44 | Zprávy

Kongres ODS podle očekávání prodloužil předsedovi Petru Nečasovi a jeho vedení strany mandát do konce příštího roku.

ODS hlasovala. Nečas má prodloužený mandát do konce roku 2012
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

ODS tak zřejmě bude vybírat nové vedení až po krajských a senátních volbách, které budou příští rok na podzim. Pro změnu stanov hlasovalo 439 delegátů, proti bylo 24.

Nečasovo vedení zvolili občanští demokraté v červnu 2010, dvouletý mandát mu tak měl skončit v létě příštího roku. Obvykle ale ODS vedení volí na podzimních kongresech. Posun při volbě Nečasova týmu vyplynul z předčasného odchodu Mirka Topolánka z čela strany před loňskými sněmovními volbami.

Nečas získal už před kongresem podporu drtivé většiny krajských lídrů pro prodloužení svého mandátu a dnes se k tomu přiklonila jasná většina delegátů sněmu.

Tluchořovci proti Nečasovi

Proti už dříve vystoupili někteří členové středočeské organizace kolem bývalého šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Po schválení změny stanov novinářům řekl: "Rozumím všem pragmatickým důvodům, které navrhovatelé měli. Pravidla ale nejsou od toho, aby usnadňovala politikům život, pravidla jsou od toho, aby se dodržovala. A volba na předem jasné období je základním demokratickým pravidlem. Jsem přesvědčen, že za žádných okolností se nic takového jako prodlužování stávajícího mandátu nemá dít." Dodal, že rozhodnutí kongresu ale bude respektovat.

Kongres stanovy upravil ještě v některých bodech týkajících se mimo jiné opatření proti účelovým náborům členů. Místní sdružení nyní musí žádost o přijetí nového člena projednat nejpozději do čtyř měsíců od podání přihlášky. Delegáti také zavedli možnost pozastavit členství ve straně. Ve stanovách bylo rovněž změněno sídlo strany. Místo dřívějšího Janského vršku nyní občanští demokraté sídlí v moderní budově v Doudlebské ulici na pražské Pankráci.

Širší změny stanov, které by například zúžily výkonnou radu a omezily vliv regionů v ní, ale už dříve narazily v regionech a na pořad kongresu se vůbec nedostaly.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…