Průšvih při hlasování? Vláda spadne do své pastičky, těší se KSČM

06.11.2011 22:48 | Zprávy

Přes námitky opozice, že nedostala prostor k rozpravě o zákonech vrácených senátem, v 10 hodin večer skončila ve sněmovně rozprava. Klub ODS požádal o hodinové přerušení, takže hlasování o balíku reformních zákonů může začít nejdříve v 23 hodin. Problém může ale být s námitkou komunistického poslance Vladimíra Koníčka.

Průšvih při hlasování? Vláda spadne do své pastičky, těší se KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací zařízení

Do této chvíle totiž není zřejmé stanovisko vůči námitce poslance Vladimíra Koníčka (KSČM), který upozornil na nesoulad procesního postupu pro rozpravu a následně pro schvalování zákonů podle Jednacího řádu sněmovny.

Vzhledem k tomu, že si koalice prosadila, že se rozprava povede k balíku zákonů jako k „jedné věci", tj. že každý poslanec může vystoupit v rozpravě pouze dvakrát na 10 minut, upozornil v neděli odpoledne poslanec Koníček, na jiný paragraf Jednacího řádu, který je podle něj pastí, do které se koalice dobrovolně vmanévrovala.

Nedělní dění ve sněmovně:
Flákali jste se! zařval premiér Nečas na ČSSD. Jde se do finále

Když je to "jedna věc", můžeme hlasovat jen o jednom bodu

Jednací řád podle Koníčka říká, že řídící schůze musí na počátku hlasování říct, o kterém bodu schváleného programu (tedy o kterém zákonu) se hlasuje. „Všechny ostatní zákony jsou pak podle Jednacího řádu nehlasovatelné", řekl ParlamentnímListům.cz Vladimír Koníček.

Jak poslanec uvedl, je v paragrafu 63 bodu 4 odstavec a) Jednacího řádu uvedeno, že: „je-li předloženo v téže věci několik předloh návrhu zákona, nebo usnesení sněmovny, rozhodne sněmovna, kterou předlohu bude projednávat". Vzhledem k tomu, že se koalice rozhodla sloučením 14 nesourodých zákonů do „jedné věci" zkrátit opozičním poslancům možnost vystupovat v rozpravě, bude muset buď přiznat, že těch „věcí" je čtrnáct, nebo schválit jeden konkrétní, čímž ostatní učiní nehlasovatelné.

„Podle mne spadla koalice do vlastní nastražené pastičky", dodal Koníček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…