Starosta 27členné obce: Nemáme obchod ani hospodu. Politici nás nezachrání

06.12.2011 17:07 | Zprávy

REPORTÁŽ Bludov je vesnička malá. Nejmenší ve Středočeském kraji. Má dětské hřiště, jakýsi společenský sál, náves s kaplí sv. Jana Nepomuckého a rybníčkem. Nečekejte náves s domky natlačenými na sebe, aby na tu náves viděly a v rybníku se zrcadlily. Bludov má 28 čísel rozesetých ve zvlněném terénu volně okolo kaple a nad rybník, a jenom 27 stálých obyvatel. A jednu autobusovou zastávku, ze které se 4x denně dostanete do Kutné Hory a do Třebětína. Hodně stavení mají chalupáři.

Starosta 27členné obce: Nemáme obchod ani hospodu. Politici nás nezachrání
Foto: Lea Vlasáková
Popisek: Bludov

I bez počítače to jde

Parlamentnílisty.cz se zajímaly, jaké to je být již po čtvrté volební období starostou 27 stálým obyvatelům. Ve vsi bez obchodu, bez hospody, bez kanalizace a čističky. Uprostřed polí, mezi lesy, v ráji houbařů. „Bál jsem se, že mi ty otázky pošlete přes internet. To byste se asi odpovědí hned tak nedočkala" směje se pan starosta Vítězslav Jirkovský (BEZPP) na úvod. „Čítám, že tak za půl roku by mi správce sítě přišel říct, že tam mám mejl, asi nějaký rozhovor," usmívá se té představě.

Ves bez internetu?

To nás zmátlo. Je v Bludově internet? „Ale ano, i počítač máme, ale já jsem natolik šťastnej člověk, že ani pořádně nevím, kde se to pouští. A snad tak i dožiju" doufá. „Já osobně bez toho žiju spokojeně, v lesích a úplně jinak, než lidi, co žijou u počítače. Je to hroznej žrout času" říká starosta obce Bludov v okrese Kutná Hora. Nicméně prohlídkou stránek Bludova ParlamentníListy zjistily, že rozpočet - příjmy i výdaje obce jsou, jak zákon přikazuje, jasně prezentované a veřejně přístupné.

Více o Středočeském kraji ZDE

Více reportáží ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Uvolnění by zruinovalo obec

Dvaapadesátiletý Vítězslav Jirkovský je starostou neuvolněným, to znamená, že kromě starostování téměř zadarmo, vykonává i nadále svoje běžné zaměstnání provozáře v Národním zemědělském muzeu - Muzeu zemědělské techniky v Čáslavi. „Máme tam i ruchadlo bratranců Veverkových." chlubí se.

„V Pardubicích mají také jedno, ale to naše v Čáslavi je určitě to pravé." ParlamentníListy.cz zajímá, proč není pan starosta uvolněný? „Protože by to zruinovalo rozpočet obce." zní prostá odpověď. A patrně ano. Obec hospodaří s cca půl milionem korun, minimální plat starosty by musel být 26 tisíc měsíčně. Krát dvanáct - a víc jak půlka rozpočtu obce by byla ta tam...

Středočeský kraj zrušil stravenky. Je to kšeft, kritizují

Na ohňostroje nemáme, ale na likvidaci odpadu ano

Že v Bludově nemají plynovod a vodovod, to tolik nepřekvapí. Ale není tu ani obchod či hospoda ani jiný komunikační kanál, jak se tedy starosta dozví, co jeho lidi zajímá? „Máme schůze zastupitelstva. To se sejde vždycky celá vesnice. Minimálně jeden člověk z každého domu zaskočí a když má něco na srdci, tak to řekne" V Bludově toho tedy spíš více není než je. Chybí Vodovod, plynovod, čistička, obchod, hospoda, co mají?...

Lesy jako záchrana

„Nemáme ohňostroje, ale platíme lidem odvoz a likvidaci odpadu. Máme sběrný dvůr. A taky máme lesy." říká s jistou pýchou starosta 27 lidí. A díky tomu prý zbývá i na občasné dárky. Seniorům od 60 let, když se náhodou sem tam někdo narodí a nebo má svatbu... „Taktak vycházíme. To víte, na nějaké dotace nedosáhneme, musíme si stačit sami. Zachraňují nás naše lesy. O takových obcích jako je Bludov si v Unii myslí, že to je jen taková jedna větší rodina."

Související:

V Praze ani nevědí, kde to leží

O vládě a vládnutí z Prahy nemá pan starosta valného mínění. „Jéje, bylo zlatě, dokud byly okresní úřady. Tam měli alespoň představu, kde jsme." směje se. „Zato teď! V Praze o obcích jako je Bludov ani nevědí, kde to leží, ale rozhodují o nás. Je to všechno politika proti lidem, ale co my s tím?" Zajímáme se, jestli konkrétně Bludovu vysocí politici nějak komplikují život?

Problémy nemáme. Jsme jedna rodina

 „Nám konkrétně nekomplikují nic, protože jsme zvyklí se o nic neprosit a dělat si všechno sami" Takže Bludov nemá nějaký velký problém, se kterým si neví rady? „Nemá. Vždyť přeci jsme ta jedna velká rodina, pomůžeme si, a tak si stačíme sami. Musíme." Říká starosta nejmenší samostatné obce ve Středočeském kraji, Bludova na Kutnohorsku.

Dále čtěte:

Foto: Hans Štembera

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Muzeum Zlín: Ševci žijí aneb Svatý Kryšpín a Kryšpinián v muzeu

22:03 Muzeum Zlín: Ševci žijí aneb Svatý Kryšpín a Kryšpinián v muzeu

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zve v sobotu 26. října 2024 v čase 10.00-16.00 na již tradiční …