Janoušek jel v koksu. Půjde sedět, říká novinář. Co Klausova milost?

23.03.2012 21:59 | Zprávy

Investigativní novinář týdeníku Respekt Jaroslav Spurný byl hostem pořadu Hyde Park na ČT24 . Hlavním tématem byly odposlechy bývalého primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Podle Spurného má problém hlavně Bezpečností informační služba a ti, kdo o odposleších věděli.

Janoušek jel v koksu. Půjde sedět, říká novinář. Co Klausova milost?
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

„Teď se ukáže, jak máme nezávislé soudy a policii,“ říká Spurný o tom, k čemu kauza odposlechů povede. „Říká se, že Pavel Bém byl na Romanu Janouškovi závislý i v osobním životě. Zařizoval mu od nákupu ledničky po vstup do letadla,“ vysvětlil novinář, proč byli oba sledováni. „Chovali se trošku jako gangsteři,“ dodal.

Sledujeme téma  Janouškovy odposlechy

Topolánek o lobbistech nic neví

Otázkou však je, kdo je zodpovědný za to, že se vše nevyšetřovalo již v roce 2007. „Pokud by odposlouchávala BIS, tak to má obrovský problém,“ myslí si Spurný. Překvapuje ho, že policie o systému, který fungoval na magistrátu, neví víc. Buď má tedy problém u BIS, nebo u těch, kterým byla nahrávka předána. To ovšem není jasné.

Bývalý premiér Mirek Topolánek tvrdí, že o odposlouchávání lobbistů z doby, kdy byl ve funkci, neví nic. „V době, kdy byl premiérem pan Topolánek, mluvila BIS prokazatelně ve svých zprávách, které dostával, o pronikání lobbistů do státních podniků,“  říká však Spurný.

Další z otázek směřovala k tomu, proč vůbec byly odposlechy zveřejněny. „Myslím, že v tomto případě jde možná o jistý osobní zájem a také, jak ukazuje moje zkušenost, pokud se dostávají ven tajné nahrávky, zveřejňují je většinou lidé, kteří jsou velmi naštvaní,“ vysvětlil novinář. „Samozřejmě se může jednat o odklonění pozornosti s panem Bártou,“ připouští.

Každý okres má svého kmotra

Spurný má za to, že v klientelismu jsou si rovny všechny parlamentní, ale i některé neparlamentní strany rovny. „V gangsterském Chicagu se ti gangsteři likvidovali mezi sebou. Pokud na sebe budou politické strany vytahovat špínu, mohly by dopadnout podobně,“ říká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šokové zdražení o 50 %. Polsko povstalo proti Green Dealu, Fiala bude koukat

8:07 Šokové zdražení o 50 %. Polsko povstalo proti Green Dealu, Fiala bude koukat

Polsko se nehodlá smířit se zelenou politikou EU, která má dle nových výpočtů tamním obyvatelům prod…