ČR se zařadí do systému radarových letadel NATO

30.12.2009 11:30 | Zprávy

Česká republika bude od 1. ledna členem systému včasné vzdušné výstrahy AWACS. O vstupu do programu rozhodla vláda v polovině prosince.

ČR se zařadí do systému radarových letadel NATO

Česko se tak zařadí k dosavadním 17 státům, které jsou chráněny letouny AWACS s charakteristickým více než devítimetrovým "talířem" nad trupem. Český roční příspěvek do programu s názvem NAPMO bude činit téměř 290 tisíc eur (zhruba 7,5 milionu korun) z rozpočtu ministerstva obrany.

Vstupem do programu se podle vojáků zkvalitní a posílí celková obranyschopnost Česka a také se upevní jeho postavení v Severoatlantické alianci. O přistoupení do systému Praha s partnery v NATO poměrně dlouho vyjednávala.

NAPMO má v současnosti 17 členů, z nichž 16 se společně podílí na provozu 17 letounů Boeing E-3A, v kódu NATO označovaných Sentry. Jsou jimi Belgie, Kanada, Dánsko, Německo, Řecko, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Španělsko, Portugalsko, Rumunsko, Turecko a Spojené státy. Sedmnáctou zemí je Velká Británie, která na své náklady provozuje sedm letadel E-3D.

Organizace NAPMO byla v rámci Severoatlantické aliance vytvořena v roce 1978. Podléhá Severoatlantické radě, ale je v rámci NATO finančně, organizačně a administrativně nezávislá. Letouny včasné výstrahy operují především z německé základny Geilenkirchen, předsunutá letiště využívají v Itálii, Řecku, Turecku a Norsku.

Skupina letadel E-3A AWACS je jedinou mezinárodní leteckou jednotkou NATO. Stroje s více než devítimetrovou anténou nad trupem mají za úkol objevit případného leteckého útočníka ještě daleko před hranicemi vlastního vzdušného prostoru, jsou schopny v letecké bitvě navigovat a řídit vlastní letecké síly. Mohou také koordinovat letecké útoky na pozemní cíle či pomáhat s navigací transportním letadlům.

Foto: boeing.com

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…