Pohovor na šéfa policie má být "šitý na míru" Johnovu náměstkovi

08.01.2011 8:41

ParlamentníListy.cz získaly od nejmenovaného zdroje z policejního prostředí tip, kdo by mohl být nejúspěšnějším kandidátem výběrového řízení na policejního prezidenta. Podle zdroje má část testů nahrávat náměstkovi z ministerstva vnitra Viktoru Čechovi.

Pohovor na šéfa policie má být "šitý na míru" Johnovu náměstkovi

Na rozdíl od nestálosti komise, k čemuž v nejbližších dnech řekne své i premiér Nečas, je vybrán pevný průběh výběrového řízení, který by však mohl být někomu šitý na míru...

"Psychotesty mají prokázat odolnost, schopnost rozhodování v krizových situacích a bude je provádět tým psychologů z policejní akademie ČR. Kandidát projde řízeným interview a standardními třemi screenovacími metodami, které jsou reliabilní a validní," vysvětluje harmonogram výběrového řízení serveru ParlamentniListy.cz tiskový mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.


Jazyko(K)lam

Objevily se však spekulace, že jazykové pohovory mohou být někomu "šité na míru". "Uchazeč si může vybrat z angličtiny, němčiny, francouzštiny a španělštiny, pohovor v ruštině nebude umožněn," sdělil dále redakci Pavel Novák.

A právě zařazení jazykových kritérií do výběrového řízení může podle nejmenovaného zdroje ParlamentníchListů.cz z policejní oblasti hrát do karet bývalému náměstkovi policejního prezidenta Viktoru Čechovi. Ten v současné době zastává post náměstka pro mezinárodní vztahy ministra vnitra a je podle informací redakce jazykově velmi dobře vybaven. Čech je navíc členem Správní rady Europolu, kde má každý členský stát pouze jednoho nominanta.

Strach potenciálního komisaře

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer odmítl jakékoli spekulace, zda je jazykový pohovor pro Viktora Čecha výhodou. Opatrnost Langera v úsudcích může být do jisté míry dána i tím, že existuje možnost, při níž by Petr Nečas mohl Langera do komise jako straníka nebo i jako odborníka nominovat, čemuž se exministr nebrání. Tím pádem by Langerovi jako komisaři mohly jakékoli spekulace uškodit a zdiskreditovat jej. Čemu se však Langer neubrání, je jeho vřelý vztah k Ivanu Bílkovi, který je druhým kandidátem na policejního prezidenta a bývá někdy označován právě za Langerova muže.


Favorit ministra vnitra

I Radek John má svého favorita. Svou náklonnost právě k Viktoru Čechovi prokázal před časem, když jej jmenoval svým náměstkem, a to po jeho rezignaci na post náměstka policejního prezidenta. Dokonce se John nebál otevřených a pochvalných prohlášení na jeho adresu. "Náměstka Čecha považuji vzhledem k jeho profesním zkušenostem a morálním vlastnostem za jednoho z klíčových garantů nekompromisního postupu proti nejzávažnějším zločinům, především korupce, finanční kriminality a organizovaného zločinu," uvedl v minulosti Radek John.

Hledá se nástupce Oldřicha Martinů

V desetičlenné komisi měli být podle Johnova návrhu již zmínění bývalí ministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina. Koaliční ODS se ale obává toho, aby se výběr nástupce Oldřicha Martinů nezpolitizoval, proto tito dva kandidáti po slovních peripetiích mezi ministrem vnitra a premiérem odhlásili, a to na pokyn statutárního šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky.

Nového policejního prezidenta John a "jeho komise" hledají po rezignaci Oldřicha Martinů, na které trvaly Věci veřejné. Stalo se to i součástí dohody na Pražském hradě, kterou před Vánocemi uzavřeli lídři vládních stran pod dozorem prezidenta Václava Klause.

Současné přestřelky mezi ODS a Věcmi veřejnými související také s protikorupční strategií, což označil Sobotka za sledování pokračujícího rozpadu vládní koalice. „Vládu, kde si její členové tolik nedůvěřují, jsme tu neměli dvacet let," poznamenal šéf ČSSD s tím, že vládní opatření v protikorupčním boji jsou nedotažená, neboť postrádají klíčové prvky.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…