Dobešovo školství může přijít o 2,2 miliardy z Bruselu

21.07.2011 22:27 | Zprávy

Na poslední chvíli ministerstvo školství zachraňuje peníze z dotací Evropské unie. Celkem tak může přijít o 2,2 miliardy korun. Ve hře jsou peníze na vzdělání učitelů a žáků, ale i na zlepšení podmínek ve školách.

Dobešovo školství může přijít o 2,2 miliardy z Bruselu

Konkrétně jde o projekt Vzdělávání pro konkurenceschopnost, kde jsou ohroženy přibližně 2,2 miliardy korun. Stát chtěl původně tyto peníze přesunout do jiného projektu, jenže na poslední chvíli se ministři rozhodli dát rezortu školství šanci. Peníze se však musí nutně letos vyčerpat.

Jde tak o projekty jako Moderní škola 2011 nebo Čemukoli se učíš, učíš se pro sebe, které jsou již schválené. „V Dobrušce třeba zkvalitňují výuku pomocí pokrokových metod a jsou tu stovky a stovky dalších podobných, většinou řádově několikamilionových projektů," uvádí Český rozhlas.

Vzdělávání vedoucích jídelen za 21 milionů

Nejčastěji o peníze žádají samy školy, někdy ale i kraje nebo soukromníci. Existuje například i dvouletý projekt, v němž soukromá firma za 21 milionů korun vzdělává vedoucí zaměstnance školních jídelen na Moravě.

Celkem se tak v letech 2007 až 2013 hospodaří v rámci školského programu s 54 miliardami korun. Názory, zda jsou evropské dotace ohrožené, se ale různí. Například ministerstvo pro místní rozvoj, které je hlavním garantem čerpání peněz z EU, varuje, že jde o velice reálnou hrozbu. Školství zase uklidňuje, že už udělalo několik kroků, aby nebezpečí odvrátilo.

Za většinu může nízká kvalita projektů

Podle analýzy ministerstva pro místní rozvoj je problém způsoben nízkou kvalitou projektů. Zájem totiž byl, projekty žádaly v přepočtu 180 procent toho, kolik bylo možné z operačního programu vyčerpat. Jenže polovina všech projektů skončila „v koši" už na samém počátku.

Čtěte více:

Střední školy mohou žádat o miliardové dotace z EU. Už od srpna

Doupovcová (ČSSD): České školství nevyužívá dotace z fondů EU

Unie nám zastaví čerpání dotací na školství, varuje europoslanec

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

17:42 Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus před nadcházejícími krajskými a senátními volbami vyzývá, aby lidé nev…