Otevření restauračních zahrádek, které na 17. května 2021 včera oznámila Vláda, je pro nás dobrou zprávou, přestože se týká pouze menší části hospodských a restauratérů. Proto je nutné zachovat kompenzace do plného otevření.
V tuto chvíli však chybí provozovatelům jasné informace o tom, jak se konkrétně mají připravit, vyjma informací o kapacitě a rozestupech stolů.
Informace o tom, že bude nutné kontrolovat při vstupu, zda má zákazník příslušné potvrzení o negativním testu, očkování nebo prodělaném COVIDu je nejasné. Chybí zcela jakékoliv instrukce a detailní informace pro hospodské a nevíme, zda vláda zvážila specifika oboru.
Obor gastronomie je jiný než ostatní služby, kde se dnes podobné podmínky vyžadují. Ty jsou totiž postavené na registraci zákazníka u vstupu nebo jde o služby 1 na jednoho, jako jsou kadeřnictví, hotely nebo fitness centra. Do restauračních zařízení nepřicházejí lidé po jednom, u zahrádek není často 1 vstup.
Panuje také velká nejistota ohledně právní opory na straně hospodského, na základě jakého oprávnění může kontrolovat testy s citlivými informacemi, vyhodnocovat testy na místě a jaké má pravomoci vykázat hosta.
Stát by měl spíše apelovat na zákazníky a veřejnost. Již nyní je jasné, že na hospodské padne opatření, které má mnoho nejasností a překážek. Je i proto nutné, aby bylo jasné, kdo a co bude kontrolovat a zda se stát chystá hospodským pomoci nebo je sankcionovat.
Nemělo by to fungovat tak, že stát přenese kontrolní povinnost na hospodské bez informací i potřebné kvalifikace. Nejdříve stát sliboval aplikaci s jasnými pravidly, ale nyní chce od hospodských, aby se vyznali v nejrůznějších verzích potvrzení nebo čestných prohlášení.
Toto přinese navíc navýšené náklady a provozní problémy, které nebude hospodským nikdo kompenzovat.
My jsme připravili jasná pravidla, která se zaměří prioritně na prevenci a kontrolovaný provoz, jako je rozestup, snížení kapacity počtem lidí u stolu apod. Hospodští budou určitě dělat maximum pro to, aby požadavkům vyhověli (i prostřednictvím projektu Bezpečná restaurace). Žádáme však o součinnost ministerstva se správným a splnitelným nastavením podmínek a také věříme, že bude existovat porozumění s tím, že primární odpovědnost by měla být na hostech samotných.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: Tisková zpráva