ČEZ: V Temelíně začali s modernizací řízení důležitých bezpečnostních systémů

08.05.2024 14:46 | Tisková zpráva

Nový systém bude řídit důležitou část dieselgenerátorů, které slouží jako klíčový záložní zdroj elektřiny pro bezpečnostní systémy elektrárny. Aktuálně modernizací prošel první dieselgenerátor. Ještě letos chce ČEZ v Jaderné elektrárně Temelín dokončit úpravu na polovině z osmi bezpečnostních dieselgenerátorů. Kompletně pak chce mít hotovo příští rok.

ČEZ: V Temelíně začali s modernizací řízení důležitých bezpečnostních systémů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Do modernizace budicího systému dieselgenerátorů investuje ČEZ 17 miliónů korun. Podle energetiků jsou podobné investice důležité pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu jihočeské elektrárny.

Výměna vnitřních prvků řídicích skříní a instalace zcela nového softwaru. Tak probíhá modernizace řídicího systému buzení dieselgenerátorů. Úpravu zatím energetici mají hotovou na jednom ze tří dieselgenerátorů prvního bloku. „Ještě letos za provozu upravíme jeden ze dvou dieselgenerátorů společných pro oba bloky a další dva máme v plánu zmodernizovat během odstávky druhého bloku. Důvodem je dlouhodobá udržovatelnost systému a dostupnost náhradních dílů,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27514 lidí

Pracím na důležitém bezpečnostním systému předcházelo náročné rok trvající licenční řízení u Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Vlastní záměna systému zabrala odborníkům z firmy ZAT necelý týden. „Je to jeden z příkladů modernizací pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu. V tomto případě šlo také o klíčový bezpečnostní systém, jedná se tedy i o změnu povolovanou jaderným dozorem,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

V těchto dnech energetici nový systém úspěšně odzkoušeli. Na podzim pak během odstávky druhého bloku proběhne stejná modernizace na dvou dieselgenerátorech pro druhý blok. Od začátku provozu ČEZ do modernizace Temelína investoval přes 31 miliard korun.

Dieselgenerátory představují důležité zálohy pro elektrické napájení bezpečnostních systémů. Proto jich v Temelíně mají hned deset. Většina z nich je umístěna v seizmicky odolných budovách. Jejich odolnost je stejná jako odolnost budovy, která chrání reaktor. To znamená, že zvládnou nejméně 100krát větší zemětřesení, než jaké bylo v okolí elektrárny kdy zaznamenáno. V provozu jsou pouze několik hodin v roce, i tak ale elektrárna jejich stav velmi pečlivě hlídá. Do jejich údržby ČEZ ročně investuje nižší jednotky miliónů korun.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

20:48 Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

Téměř čtyři stovky výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví. zajistili ústečtí ce…