ČEZ: Žádné plýtvání – modernizace kotelen dodá Broumovu stabilní teplo i elektřinu

10.04.2021 10:29

Východočeský Broumov pokračuje ve svých plánech vybudovat ve městě chytrý energetický systém. Letos ve spolupráci se společnostmi ČEZ ENERGO a ENESA z holdingu ČEZ ESCO zmodernizuje dvě plynové kotelny, které doplní o kogenerační jednotky a fotovoltaické elektrárny. Zařízení dokáže efektivně vyrábět z plynu kromě tepla i elektřinu, a tím pro občany šetřit peníze i životní prostředí. Všechny městské kotelny zásobují teplem 40 % broumovských domácností, a také místní průmyslové podniky. Broumov tak získá vysoce účinný energetický systém, který zajistí občanům stabilní dodávky tepla a nově i elektřiny, a to za příznivých cenových podmínek. První takový projekt již v Broumově úspěšně vyrábí teplo i elektřinu od roku 2015.

ČEZ: Žádné plýtvání – modernizace kotelen dodá Broumovu stabilní teplo i elektřinu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vybudování zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie v broumovských kotelnách Olivětín a Energo navazuje na úspěšný projekt modernizace kotelny Křinická. Zde se instalovala kogenerační jednotka o elektrickém výkonu 600 kWe a tepelném výkonu 723 kWt. „Během pěti let provozu první kogenerační jednotky jsme si ověřili, že to bylo dobré rozhodnutí. Investice do moderních technologií výroby tepla se nám rozhodně vyplatí a umožní nám udržet příznivou cenu dodávaných energií pro domácnosti a firmy i do budoucna,“ hodnotí proces modernizace teplárenství Kamil Slezák, místostarosta města Broumov.

Za návrhem i realizací projektu stojí společnosti z portfolia ČEZ ESCO, konkrétně přední český poskytovatel služeb v teplárenství ČEZ Energo a společnost ENESA, která se zaměřuje na energeticky úsporná řešení. „Jsme rádi, že i v době COVID-19 můžeme pomoci městům a obcím najít cesty, jak efektivněji využívat energie, šetřit provozní náklady a v důsledku i životní prostředí. Broumovský projekt spojuje fotovoltaiku a kogenerační jednotky a je příkladem, kdy můžeme spolupracovat napříč našimi dceřinými společnosti. Díky této kooperaci jsme schopni zákazníkovi nabídnout nejlepší zkušenosti našich odborníků z oboru teplárenství i energetických úspor,“ upřesňuje David Bauer, generální ředitel ČEZ Energo, která společně se společností ENESA realizaci projektu zajišťuje.

V broumovských kotelnách Olivětín i Energo se budou instalovat kogenerační jednotky značky TEDOM Cento 100 o elektrickém výkonu 100kWe a tepelném výkonu 146 kWt. Zajímavostí projektu je, že střecha kotelny se navíc osadí střešní fotovoltaickou elektrárnou o výkonu 2kW. Zařízení tak bude efektivně využívat energii ze slunce i plynu. Obě nové kogenerační jednotky vyrobí ročně množství elektřiny, které by zásobilo přibližně 200 broumovských domácností. Zvoleným řešením získá Broumov vysoce účinnou energetickou soustavu. Výhodou bude větší stabilita dodávek a možnost udržet příznivou cenu tepla pro odběratele v budoucnu. Status vysoce účinné energetické soustavy městu usnadní získání dotací na plánovanou výměnu kotlů a rozvodů tepla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…