Česká rozvojová agentura: V Moldavsku úspěšně pokračuje začleňování mentálně postižených osob do společnosti

30.12.2017 16:40

V obci Badiceni na severu Moldavska proběhlo slavnostní předání obytného domku, do kterého bylo přesunuto šest osob s mentálním postižením z psychiatrického ústavu v rámci projektu Podpora začleňování osob s mentálním postižením do společnosti v Moldavsku.

Česká rozvojová agentura: V Moldavsku úspěšně pokračuje začleňování mentálně postižených osob do společnosti
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

Jedná se o druhou fázi projektu Podpora transformačního procesu v oblasti péče o duševně nemocné a mentálně handicapované v Moldavsku, který má umožnit osobám s mentálním postižením důstojnější podmínky života.

Slavnostního otevření se zúčastnil předseda okresu Soroca Ghenadie Munteanu, místopředseda okresu Vladimir Nicuta, ředitel psychiatrického ústavu Ion Gulica a další místní představitelé. Na akci dorazili i zástupci televizních stanic Publika TV, Moldova 1 a regionální televizní stanice z Balti, kterým velvyslanec ČR v Moldavsku Zdeněk Krejčí poskytl při této příležitosti rozhovor.

Ghenadie Munteanu ocenil realizaci projektu české rozvojové spolupráce, poukázal však na složitou sociální situaci v okresu, kdy se výdaje na sociální služby prakticky rovnají příjmům okresu. Bez podpory a dotací centrální vlády by zajištění dalších služeb a investičních aktivit okresu nebylo možné.

Projekt Podpora začleňování osob s mentálním postižením do společnosti v Moldavsku je zaměřen na zajišťování chráněného komunitního bydlení a odpovídajícího zaměstnání pro osoby s mentálním postižením a dále celkovou integraci těchto osob do společnosti. Většinová populace je nejen v Moldavsku bohužel zatížena předsudky vůči mentálně postiženým, z čehož pramení nedostatek podpory ze strany státu. Projekt si klade za cíl zajistit adekvátní materiální a personální podmínky pro čtyři nové jednotky chráněného bydlení pro osoby s mentálním postižením a podporu jejich aktivního zapojení do komunitního života a pracovní činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …