Další české firmy se vydávají s finanční pomocí ČRA do rozvojových zemí

09.03.2018 12:39

Česká rozvojová agentura vyhlásila pro rok 2018 výběrové řízení do Programu rozvojového partnerství pro soukromý sektor (Program B2B), který má za cíl podpořit české firmy v rozvojových zemích. Firmy mohou žádat o dotaci pro vytvoření podnikatelských plánů, studií proveditelnosti či realizaci projektů až do výše 5 mil. Kč při 50% spolufinancování.

Další české firmy se vydávají s finanční pomocí ČRA do rozvojových zemí
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

V rámci výběrového řízení bylo z celkem 77 přijatých žádostí o dotaci vybráno 42 projektů, které budou realizovány v letošním roce ve 26 různých rozvojových zemích. Mezi nimi najdeme prioritní země zahraniční rozvojové spolupráce, jakými jsou například Gruzie, kde budou realizovány čtyři projekty, či Bosna a Hercegovina se třemi projekty.

České firmy se ale s podporou ČRA vydávají i na rizikovější trhy. Například v Mali bude GET s.r.o. realizovat projekt pro průmyslové využití písků a štěrkopísků ložiska Kirina, v Mosambiku se chystá PRINCESTON s.r.o. vypracovat studii proveditelnosti pro přenos odsolovací technologie, zatímco v Senegalu plánuje firma INCEWIT s.r.o. analyzovat slupky podzemnice olejné pro jejich udržitelné využití v energetice.

„Žadatelé musí předložit takový podnikatelský záměr, který přispěje k rozvoji místního regionu, například zajištěním nových pracovních míst. Obvykle projekt řeší konkrétní rozvojový problém v dané zemi formou předání technologického know-how a zaškolením místních partnerů. Program B2B se liší od klasické rozvojové spolupráce tím, že požadujeme, aby vybrané projekty byly finančně udržitelné, neboť jen tehdy je smysluplné pro firmy v cílových zemích dlouhodobě investovat. Vybrány jsou proto ty projekty, které mají vyjasněné návazné financování, ať už formou investora, vlastního vkladu či úvěru,“ přibližuje Ludmila Leškovská, která má v České rozvojové agentuře Program B2B na starosti.

Je zřejmé, že zájem českých firem o rozvojové trhy v posledních letech stále stoupá. Jen za rok 2017 bylo v rámci Programu B2B podáno od českých podnikatelských subjektů 170 žádostí o dotaci a 58 z nich bylo vyhověno. „Zvýšený zájem českých firem o nové trhy v rozvojových zemích nás velmi těší. S rostoucí nabídkou kvalitních projektů se proto snažíme efektivně navyšovat disponibilní prostředky pro jejich podporu. Jsem přesvědčen o tom, že české firmy mají rozvojovým trhům rozhodně co nabídnout,“ říká náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa.

Program B2B ale není jen o poskytování dotace, ČRA se snaží firmám ukázat i další možnosti státní podpory, které zahrnují například aktivní komunikaci s pracovníky českých zastupitelských úřadů, kteří dokážou firmám v jejich podnikatelském záměru poradit a upozornit je na případná rizika. Podmínkou pro přidělení dotace pro fázi realizace projektu je totiž kvalitně zpracovaný business plán, který by měl tato rizika identifikovat a navrhovat opatření k jejich zmírnění. „K omezení rizik samozřejmě přispívá nejenom samotná dotace, ale i další finanční nástroje a my v tomto směru spoléháme na úzkou spolupráci s našimi partnery ČMZRB, ČEB a EGAP. Společně jsme firmám schopni nabídnout širší paletu nástrojů podpory a zvýšit tak jejich motivaci na rizikové trhy vstupovat,“ přibližuje ředitel České rozvojové agentury Pavel Frelich.

Vzhledem k velké poptávce plánuje ČRA vyhlásit druhé výběrové řízení Programu B2B pro rok 2018, v rámci něhož však firmy budou moci žádat o dotaci jen na studie proveditelnosti a podnikatelské plány. Ty jsou podporovány do výše 250 000 Kč při 50% spolufinancování. Vyhlášení výběrového řízení se plánuje na duben 2018. Veškeré informace je možné najít na stránkách Programu B2B. Případné dotazy zodpoví Ludmila Leškovská (leskovska@czechaid.cz).

Seznam nově podpořených projektů pro rok 2018 najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

16:13 Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

Tržby v maloobchodě se v březnu reálně zvýšily meziročně o 6,1 % a meziměsíčně o 1,3 %. Tržby za pro…