Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

08.05.2024 16:13 | Tisková zpráva

jakými kontrolami se může podnikatel setkat, jaká jsou jeho práva a naopak povinnosti? Aktualizovaná verze příručky Hospodářské komory nejen napoví, ale pomůže také s orientací v množství předpisů.

Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle kvalifikovaného odhadu Hospodářské komory, vycházejícího z dat Právního elektronického systému (ZDE), jen 12 vybraných úřadů (např. MPO, MPSV aj.) ukládá podnikatelům celkem 1493 povinností. Nejčastěji kontroly provádí finanční správa, živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce, Státní inspekce práce a Česká správa sociálního zabezpečení.

Právě zmíněným nejfrekventovanějším dohledům se věnuje příručka „Kontroly pod kontrolou“ podrobněji, včetně základních informací nebo shrnutí jejich průběhu. Přináší i odpovědi na nejčastější dotazy a vzory příslušných dokumentů. Pro podnikatele je přínosné také to, že se díky ní mohou rychle zorientovat v právních předpisech a také kompetencích jednotlivých inspekčních orgánů. Například se dozví, že ČOI není oprávněna kontrolovat kvalitu potravin, pokrmů či tabákových výrobků, naopak je kompetentní třeba v případě, že byl výrobek nesprávně označen.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27487 lidí

„Základní věc je, že v případě kontroly by měl podnikatel požadovat po kontrolorovi, aby předložil pověření ke kontrole. To může být písemné pověření nebo – pokud to stanoví jiný právní předpis – může jít i o průkaz, obsahující fotografii kontrolora, jeho jméno a příjmení a také evidenční údaje o vydání průkazu,“ upozorňuje Lenka Janáková, ředitelka Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory.

V příručce jsou také rozepsány základní lhůty, mj. že proti kontrolním zjištěním může podnikatel podat do 15 dnů od doručení protokolu o kontrole námitky. Ale také to, že si při samotné inspekci může kontrolora jako úřední osobu nahrávat.

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly kontroly ze strany státních orgánů. V našem případě to vždy dopadlo dobře. Nicméně i tak vnímáme ucelené poradenství Hospodářské komory v této oblasti jako přínosné a velmi nám pomáhá se orientovat v problematice kontrol,“ říká ředitel a spolumajitel CONTEG Group Vít Voláček.

Příručku najdete na webu Hospodářské komory, ke stažení je ZDE.

Kontroly v ČR v číslech:

  • Finanční úřady/(správa) doměřila daň z daňových kontrol za rok 2022 ve výši 6 706,8 milionů korun
  • ČOI v roce 2022 vybrala na pokutách 79 812 000 milionů korun
  • ČSSZ provedla v roce 2022 bezmála 64 tisíc kontrol zaměstnavatelů

Zdroj: FÚ, ČOI, ČSSZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

20:48 Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

Téměř čtyři stovky výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví. zajistili ústečtí ce…