Institut pro udržitelný rozvoj: Ještě loni uváděla společnost SFM Liberec rezervu 11 milionů na horší časy, nyní chce po městu deset milionů

08.05.2020 9:45

Společnost SFM Liberec ze skupiny Syner Group, která aktuálně žádá po městu Liberec kompenzaci za ušlý zisk kvůli epidemii koronaviru, sama ještě loni uvedla, že má v zásobě zhruba 11 milionů pro případné ztráty. Nyní chce po městu Liberec 10 milionů korun.

Institut pro udržitelný rozvoj: Ještě loni uváděla společnost SFM Liberec rezervu 11 milionů na horší časy, nyní chce po městu deset milionů
Foto: IPUR
Popisek: Institut pro udržitelný rozvoj

Pět milionů korun chce společnost SFM Liberec na to, aby pokryla náklady na provoz areálu Sport Park Liberec, dalších pět milionů pak na to, aby se do sta procent dorovnaly mzdy pro její management a zaměstnance.

Veškeré podnikatelské riziko tak de facto má převzít majitel Sport parku, který je město Liberec. SFM Liberec si areál pronajímá na základě koncesní smlouvy z roku 2009, město mu na jejím základě platí zhruba 14 milionů korun za 4 tisíce hodin pro mládež a sportovce, jinak má SFM  celý areál k dispozici a může na něm dle svého vydělávat, což také činí, jak vyplývá z veřejně dostupných zdrojů.

Jenomže ve finančních údajích za rok 2018, které společnost zveřejnila loni, se lze dočíst zajímavou věc. SFM Liberec tvrdí, že v rámci vlastního kapitálu disponuje nerozděleným ziskem ve výši zhruba 11 milionů korun, který – jak sama tvrdí – plánuje ponechat na účtu „ke krytí případných ztrát v budoucích letech“ (viz. příloha)

To znamená, že ještě loni společnost SFM Liberec ze silné skupiny Syner Group počítala s jedenácti miliony jako rezervou pro horší časy. Nyní ale přichází na město s požadavkem na obdobnou částku a podle některých zastupitelů poměrně neomaleně Liberec vydírá, když vyhrožuje, že z areálu odejde a následky rychlého odchodu budou pro město ještě horší.

Liberecký Sport park je areál, který v sobě zahrnuje libereckou arénu, ubytovací zařízení, hotel, halu míčových sportů, Kord arénu, Svijanskou arénu, atletický stadión, tenisové kurty a další venkovní sportoviště, které má pronajaté ke komerčním účelům společnost SFM, a to od roku 2009. Jedná se o městský majetek za víc jak miliardu korun.

„Je nám jasné, že nerozdělený zisk například nemusí odrážet reálné cash flow společnosti, ale jedná se o rok starý údaj, který společnost uváděla ve veřejně přístupných zdrojích. Pokud měla ještě loni tak velikou rezervu, měli by to vzít v potaz i zastupitelé, kteří se dnes mají k tomu, aby jí byla poskytnuta požadovaná dotace,“ říká Jaroslav Tauchman z Institutu pro udržitelný rozbor a redaktor serveru Náš Liberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…