SMS: Obce požadují pro školáky neinvazivní PCR testy, antigenní testování považují za nefunkční

22.04.2021 21:20

Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR) jako zástupce zřizovatelů mateřských a základních škol žádá vládu o změnu ve způsobu testování dětí, žáků a zaměstnanců škol, a to na přechod k neinvazivním PCR testům.

SMS: Obce požadují pro školáky neinvazivní PCR testy, antigenní testování považují za nefunkční
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Žádáme, aby ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy a ministerstvo zdravotnictví podrobně vysvětlily smysl současných protiepidemických opatření ve školách a zvážily také jejich další pokračování či změnu.

„SMS ČR vítá snahu o co nejrychlejší návrat všech dětí a žáků do škol, protože prezenční výuku není distanční výuka schopna plně nahradit, nemluvě o sociálním kontaktu. Proto jsme respektovali současná zavedená opatření, která umožnila obnovení prezenčního vzdělávání, ačkoliv jsme k nim měli určité výhrady,“ říká Oldřich Vávra, předseda pracovní skupiny SMS ČR pro školství.

Ovšem jak ukazují výsledky po prvních třech kolech testování ve školách, antigenní testy nejsou schopné zachytit nakažené děti, pokud nejsou nositeli vysoké infekční nálože. Z dostupných dat je zřejmé, že záchyty PCR testy jsou v populaci na 100 tis. obyvatel mnohokrát vyšší než ve školách, které vykazují na řádově několik stovek tisíc provedených testů pouze nižší jednotky stovek pozitivních dětí. Z nich se pak některé výsledky nakonec ukážou jako falešně pozitivní (viz např. Hygienická stanice Hl. m. Prahy – Orientační výsledky neinvazivního preventivního antigenního testování žáků a zaměstnanců pražských škol na přítomnost antigenu SARS-CoV-2 - orientační data ze dne 20. 4. 2021).

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

O testování vybranými antigenními testy navíc vyjádřili svoje pochybnosti i odborníci z řad epidemiologů (např. P. Smejkal pro ČTK ze dne 16. 4. 2021). Testování je vyžadováno dvakrát týdně, i přesto musí žáci na základních školách nosit po zbytek výuky roušky.

„Zvolená opatření vyvolala také velkou míru negativních reakcí ze strany rodičů, kdy vznikají různé petice proti opatřením a sdružení rodičů, kteří často vyvíjejí nepřiměřený tlak na ředitele školy i na jejího zřizovatele. Ti ovšem mají povinnost pouze plnit to, co jim zákon či jiné předpisy ukládají,“ vysvětluje O. Vávra.

Na základě výše popsané situace žádáme Vládu ČR, aby zastavila testování antigenními testy, zajistila pro školy testování prostřednictvím neinvazivních PCR testů, které jsou přesnější, cenově srovnatelné s antigenními testy (při antigenním testování dvakrát týdně) a umožňují snížit frekvenci testování na jednou týdně. Dostupné neinvazivní PCR testy se navíc ukazují jako jednodušší na obsluhu při samotném testování než doposud využívané antigenní testy.

Žádáme také, aby neinvazivní PCR testy zajistil a uhradil školám stát. S přechodem na PRC testy žádáme, aby byla přehodnocena povinnost nosit roušky na základních školách, alespoň na prvním stupni, kde se řada dětí potýká s logopedickými problémy a kde je neverbální kontakt naprosto nezbytný. Žádáme Vládu ČR, respektive Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví, aby znovu podrobně vysvětlily jednotlivá zavedená opatření ve školách a zvážily jejich účinnost a nutnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…