Sport a diplomacie v historii nezávislého Kazachstánu

04.03.2021 15:58

V moderním světě je sport spolu s politikou, ekonomikou a kulturou pevně zakořeněn jako jeden z hlavních prvků globální informační agendy a výkony nejlepších představitelů konkrétní země na prestižních mezinárodních soutěžích se staly jednou z důležité součásti obrazu téměř jakéhokoli státu.

Sport a diplomacie v historii nezávislého Kazachstánu
Foto: Světozár Plesník
Popisek: Kazachstán

Kazachstán, který se od získání nezávislosti prohlásil za odpovědného účastníka světového společenství, není v tomto ohledu výjimkou. Naši krajané se účastní mezinárodních sportovních turnajů téměř každý den, včetně olympiád, mistrovství světa a Asijských her.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Je třeba poznamenat, že i v prvních letech nezávislosti, kdy Kazachstán čelil objektivním sociálně-ekonomickým obtížím, vedení země vyvinulo veškeré úsilí, aby zajistilo, aby domácí sportovci mohli důstojně reprezentovat náš mladý stát na prestižních sportovních hřištích.

Se zvláštním vřelostí si pamatujeme ty z nich, kteří v době, kdy země podnikla první kroky na mezinárodní scéně, už byl světově proslulý sportovec.

Lyžař Vladimir Smirnov, zápasník Daulet Turlykhanov, vzpěrač Anatoly Khrapaty, který v sovětském období opakovaně šplhal na mezinárodní podstavce, úspěšně reprezentoval Kazachstán v prvních letech nezávislosti a prodlužoval jejich sportovní dlouhověkost navzdory zraněním a zvýšené konkurenci.

Jak je známo, Vladimír Smirnov se stal prvním olympijským šampionem v historii nezávislého Kazachstánu na olympijských hrách v roce 1994 v Lillehammeru v Norsku. Ke dvěma stříbrným medailím, které získal v závodech na 10 a 15 km, přidal v poslední den těchto nezapomenutelných her „zlato“ na 50 km maratonské vzdálenosti. Legendární lyžař tak zajistil naší zemi vysoké 12. místo v neoficiální soutěži týmů, přičemž sám obešel takové mocnosti zimních sportů jako Finsko, Francie, Nizozemsko, ína a Bělorusko. Obraz Kazachstánu ve skandinávských zemích je dosud často spojován se Smirnovem, kterého norští milovníci lyžování přezdívali Smirre, poté, co předělal sbor písně Seier'n er vår („Naše vítězství“) na Smirre er vår („Smirnov náš ").

Není žádným tajemstvím, že většina světové populace, která se vůbec nezajímá o politiku, projevuje zájem o konkrétní zemi někdy pouze tehdy, když její zástupce úspěšně vystoupí na olympiádě nebo jiné významné mezinárodní soutěži. Není neobvyklé, že se slavný sportovec stal nejpopulárnějším velvyslancem značky své země na světě a v neformálním hodnocení médií obešel své přední politiky.

Přes velkou konkurenci, zejména v prvních dvou desetiletích třetího tisíciletí, spojenou mimo jiné s výrazným nárůstem geografického zastoupení sportovců, Kazachstán nadále velmi úspěšně vystupoval na hlavních mezinárodních startech naší doby.

Na letních olympijských hrách 2012 v Londýně byli naši sportovci po dlouhou dobu mezi lídry v počtu vítězství, byli v nejvyšších řadách neoficiálního pořadí, čímž přitahovali významnou pozornost mezinárodních médií do Kazachstánu.

Nebo jiný příklad. Na zimních olympijských hrách v ruském Soči v roce 2014 se zúčastnilo 52 vyslanců z naší země. Je to hodně nebo málo? Například taková mocnost s bohatými sportovními tradicemi, jako je Francie, která ve skutečnosti založila moderní olympijské hnutí, přišla na tyto hry s téměř stejným složením. Současně byly na území olympijské vesnice otevřeny pohostinské domy různých států, včetně útulného domu v Kazachstánu, kde se každý návštěvník mohl seznámit s našimi kulturními tradicemi a zároveň ochutnat národní delikatesy.

Náš tým si také vedl dobře na Letních olympijských hrách 2016 ve vzdáleném Riu de Janeiru, poprvé v historii vyhrál 17 medailí různých nominálních hodnot v jedné hře.

Dobré zastoupení Kazachstánu na olympiádách zároveň naznačuje, že jsme poměrně vážný stát, s nímž je třeba počítat jak ve sportu, tak mimo něj. Pro zemi, jejíž nezávislost je pouhých 30 let, je důstojná účast na takových globálních fórech velmi důležitá a užitečná pro formování sebeuvědomění mladší generace našich krajanů. Protože sport je do jisté míry „sociálním náboženstvím“ mladých lidí.

Za pouhých 30 let naší nezávislosti získali kazašští sportovci přes 70 olympijských medailí a přes 700 medailí na dalších významných mezinárodních soutěžích.

Úspěšné výkony kazašských profesionálních sportovních klubů přinesly naší zemi další slávu v zahraničí. Mezi nimi lze jmenovat cyklistický tým Astana a stejnojmenný fotbalový klub, hokejový tým Barys a boxerský klub Astana Arlans. Známé jsou také zvědavé případy, kdy se fanoušci „Astany“ až později dozvěděli, že jejich oblíbený tým vděčí za své jméno tehdejšímu názvu našeho hlavního města.

Je třeba si uvědomit pozornost sportovních odborníků na nadnárodní složení krajanů, kteří úspěšně reprezentují naši zemi na světové sportovní aréně. Jsou to boxeři - Gennadij Golovkin, Serik Sapiev, Bekzat Sattarkhanov, Daniyar Eleusinov, Vasily Zhirov, Galib Jafarov, Ivan Dychko, Vasily Levit a další; plavec Dmitrij Balandin; cyklista Alexander Vinokurov; vzpěrači Sergey Filimonov, Zhazira Japarkul a Karina Goricheva; zápasníci - Jurij Melnichenko, Islam Bayramukov a Maulen Mamyrov; sportovci - Olga Shishigina a Olga Rypakova; krasobruslaři - Denis Ten a Elizabeth Tursynbaeva; magnátka ve volném stylu a zástupci akrobacie Julia Galysheva, Dmitrij Reikherd a Zhanbota Aldabergenova; hokejisté Nikolay Antropov, Dmitrij Upper, Zarina Tukhtieva; fotbalisté Samat Smakov, Ruslan Baltiev a mnoho dalších.

Dalším důležitým aspektem image země je úspěšná zkušenost s pořádáním významných mezinárodních sportovních soutěží. V letech nezávislosti pohostinná kazašská země hostila tak významné události, jako jsou zimní asijské hry v roce 2011, světové zimní studentské hry (univerziáda) 2017, mistrovství světa a etapy světového poháru v boxu, vzpírání, judu, wrestlingu, bandy, akrobatické lyžování, lední hokej v první divizi.

Výstavba moderních sportovních komplexů, jako jsou ledové komplexy „Alau“ a „Halyk-Arena“, hokejová aréna „Barys“, skokanský areál „Sunkar“, umožnila pořádat takové turnaje, jako jsou etapy mistrovství světa ve skoku na lyžích, rychlobruslení a krátké trati, hvězdný týden kontinentální hokejové ligy. Tyto události přilákaly pozornost velkého televizního publika, což vyvolalo značný zájem o Kazachstán.

Vstup do superfinále o právo hostit zimní olympijské hry 2022, které bylo v centru pozornosti světových médií, v nichž kandidatura Almaty přinesla Pekingu pouze čtyři hlasy, bylo dalším potvrzením naší připravenosti hostit největší mezinárodní starty našeho času.

Není přehnané říci, že téma „sportovní diplomacie“ je neustále v centru pozornosti vedení a zaměstnanců oddělení zahraniční politiky Kazachstánu. Svými profesionálními povinnostmi při zastupování země v zahraničí si dobře uvědomují její význam pro posílení pozitivního obrazu našeho mladého státu.

Naše ambasády jsou vždy připraveny pomoci všem krajanům v zahraničí. Mezi posledně jmenovanými jsou samozřejmě často profesionální sportovci.

Na všech olympiádách a dalších významných mezinárodních soutěžích se diplomaté aktivně účastní koordinované práce Národního olympijského výboru, ministerstva kultury a sportu, specializovaných sportovních federací, domácích médií, aby naši sportovci vždy pociťovali spolehlivou organizační a morální podporu.

Ten druhý poskytují také naši věrní fanoušci. A tady jsou naši diplomaté vždy připraveni přispět svým důstojným příspěvkem, a to jak usnadněním bezproblémového přístupu našich fanoušků na stánky arény, tak často pomocí hlasivek. Zkušení kolegové si pamatují, jak více než jednou, zejména v prvních letech naší nezávislosti, to byly naše zahraniční mise, které zachránily domácí fanoušky pomocí našich národních vlajek, které byly v té době obtížně dosažitelné, a to jak z osobních „skladů“, tak abych byl upřímný, a z pracovišť. Ale jen pro vznešenou věc podpory našich krajanů a skutečného zvýšení uznání naší země a pyšného modrého praporu se zlatým orlem!

Dalším nástrojem „sportovní diplomacie“ v praxi domácí zahraniční kanceláře je organizace kulturních, informačních a obrazových akcí v zahraničí, které prostřednictvím sportu demonstrují sblížení našich zemí a národů.

Například před několika lety, v rámci oslav výročí diplomatických vztahů mezi Kazachstánem a Rakouskem, uspořádalo velvyslanectví naší země ve Vídni konferenci za účasti světově proslulých horolezců Gerlinde Kaltenbrunner, Maksut Zhumaev a Vasily Pevtsov, kteří vzbudil skutečný zájem médií a veřejnosti této země s hlubokými horolezeckými tradicemi.

K hře hvězd KHL, která se v hlavním městě Slovenska konala v roce 2014, vydalo velvyslanectví Kazachstánu speciální brožuru „Bars on the Ice of Bratislava“ vydanou ve třech jazycích.

A v rámci oslav Dne nezávislosti v prosinci 2019 uspořádalo velvyslanectví Kazachstánu v Oslu výstavu „Kazachstán - Norsko: sportovní diplomacie“, která představuje historii úspěchů sportovců z obou zemí, jejich následné přátelství, společnou účast na soutěže na nejvyšší úrovni, včetně olympiád a mistrovství světa, zápasy mezi týmy Kazachstánu a Norska v různých sportech, stejně jako sbírka sportovního vybavení našich klubů.

Kazašští diplomaté využívají ve své praxi jeden z relativně nových zdrojů moderní diplomacie - takzvanou „dresovou diplomacii“, kdy vedoucí vysokých delegací států symbolicky darují trička a svetry národních týmů a slavných klubů jejich země zahraničním partnerům na znamení důvěry v ně. Tímto způsobem prezident Finska Sauli Niinistö, předseda 72. Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák, vedoucí Ministerstva zahraničí Ruska Sergej Lavrov, Kanada John Byrd, Česká republika Lubomír Zaorálek, Maďarsko Peter Siyjarto a další.

Jak si nemůžete vzpomenout na starověký, stejně jako svět, předpokládat, že sport je vyslancem míru? Tak jak to je. A dnes na naší planetě stále zůstává jednou z důležitých složek „veřejné diplomacie“ zaměřené na posilování míru a přátelství mezi národy.

Ilijas Omarov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Policista roku 2023

11:44 Policie ČR: Policista roku 2023

V průběhu dnešního večera proběhl na Pražském hradě již 24. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU. …