Poc (ČSSD): Evropský parlament vládám - Bojujte proti rakovině

26.11.2010 15:51

EP žádá vlády členských států i Evropskou komisi: bojujte proti rakovině! Podpořil tak písemnou výzvu českého europoslance Pavla Poce.

Poc (ČSSD): Evropský parlament vládám - Bojujte proti rakovině

Ta je zaměřena na zvýšení prevence proti kolorektálnímu karcinomu, na který ročně umírá v EU více než 200 tisíc lidí. Jde přitom o obrovský úspěch. Evropský parlament totiž letos přijal pouhých šest z celkových 92 podaných písemných prohlášení.

Přijaté prohlášení vyzývá všech 27 států EU, aby podpořily informační kampaně pro správný životní styl, aby zavedly celonárodní screeningy rakoviny tlustého střeva a konečníku (CRC), a aby podporovaly využití nejlepších screeningových metod ve všech zemích EU.

Evropskému parlamentu bylo prohlášení předloženo v závěru září v rámci společné iniciativy europoslance Pavla Poce a Evropské gastroenterologické federace (UEGF). Ta je složena z různých evropských sdružení zahrnujících přes 22 tisíc evropských specialistů počínaje chirurgy nebo dětskými lékaři a konče odborníky z oboru endoskopie. Většina poslanců pod prohlášení připojila svůj podpis během pouhých dvou měsíců. Tím byl text přijat a postoupen Evropské komisi a členským státům EU.

"Považuji to za velký úspěch, který může přinést na poli boje s tímto druhem rakoviny zásadní obrat," říká europoslanec Poc. "Zatímco jiné druhy karcinomů, jako je například rakovina prsu, jsou obecně velmi známé a primární prevence proti nim je na velmi vysoké úrovni, v případě CRC to neplatí. Ročně jím onemocní kolem 400 tisíc lidí a zhruba 200 tisíc umírá."

"Přitom pokud se toto onemocnění zachytí včas, šance na jeho úspěšné léčení jsou velmi vysoké," upozorňuje Poc. Navíc velmi snadno lze zabránit také vzniku CRC. Jeho hlavními příčinami jsou totiž obezita a nedostatek pohybu. Riziko pak dále zvyšuje konzumace alkoholu, nebo kouření. V raném stavu pak může CRC snadno odhalit kolonoskopie, přičemž výsledkem je až 90 procent pacientů přežívajících pět a více let.

"Snahou této iniciativy proto od počátku je především zavést v evropských zemích plošné celostátní screeningy," říká Poc, podle kterého by už jen takové opatření mohlo mít obrovský dopad. "Podle vědecké evidence UEGF by ročně mohlo zachránit až šedesát tisíc lidských životů."

Dále pak Parlament v přijatém písemném prohlášení vyzývá vlády členských států k podpoře informačních kampaní v EU cílené na mladé lidi a zaměřené na životní styl, který zapříčiňuje CRC. Dále požaduje podporu zavádění CRC nejlepších screeningových metod ve všech zemích EU, stejně jako rozšiřování obecných znalostí o nich.

"Takto přijaté prohlášení je tedy dobrým nástrojem tlaku na evropské státy i na Evropskou komisi, aby v dané věci vykazovaly větší aktivitu. Náš stát nevyjímaje," konstatuje europoslanec Poc.

V České republice je v oblasti prevence CRC totiž více než státní aktivita patrná především ta ze strany různých občanských organizací. Nejviditelnější v tomto směru byla především nedávná televizní kampaň známých osobnosti, nebo letošní tour pořádaná Nadací Vize 97 a sdružením OnkoMaják. "I to je ale zoufale málo. Řada českých občanů tak ani neví, že každý Čech od 50 do 54 let má nárok jednou ročně na bezplatné vyšetření na krvácení do stolice, které může zdarma podstoupit i v pozdějším věku vždy jednou za dva roky," dodává Poc s tím, že od 55 let pak má také každý nárok podstoupit na speciálních akreditovaných pracovištích jednou za deset let primární preventivní kolonoskopii.

Více:
Poc (ČSSD): Fotovoltaika zůstává hrozbou pro přírodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…