Na Primě se řešili lékaři: Odborník čekal, kdy se poperou

20.02.2011 12:04

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Nedělní Partie televize Prima měla podle slov jejího moderátora uzavírat téma možného exodu lékařů. Poslední události však tento plán zhatily. Ve studiu tak proti sobě usedli poslanec ODS a šéf zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný a první muž lékařské komory Milan Kubek.

Na Primě se řešili lékaři: Odborník čekal, kdy se poperou

"Mediální hodnocení je tentokrát dost ovlivněno mým subjektivním pohledem na dané téma," říká k lékařským odchodům a návratům analytik Břetislav Polách. "Diskuze, kterou jsme s diváky na Primě sledovali, byla zřejmě ta nejvyhrocenější. A to bez ohledu na fakt, že se příliš nezvyšoval hlas a ani se nemávalo tolik rukama. Jenže stačí připomenout pár termínů, které oba hosté ve studiu použili. Pokud by někdo přijel z dovolené po třech měsících, asi by žasnul. Chyběla tomu už jen ta lidová facka."

Více o debatě:
Engela nevzali zpátky z podlosti, zastával se kolegy Kubek

Posuďte: Vyvoláváte chaos, vyhrožujete smrtí pacientů, v resortu jsou pijavice, které si z něj udělaly dojnou krávu, rodičky nebudou muset rodit ve stanech, přemýšleli jsme, jak převážet nedonošené děti z jednoho břehu Vltavy na ten druhý, vy tu předvádíte agresivitu, že to není možné, to je obyčejná lidská hloupost, pan Šťastný leští schody ministrovi Hegerovi, to je patrné...

AKTUÁLNĚ:

Debata, která ve svém průběhu občas připomenula hospodskou potyčku, měla hned několik cílů. Prvním stavebním kamenem se pro její účastníky stal (ne)návrat předáka odborů Martina Engela na své původní pracoviště ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zástupce ODS to označil za "zcela přirozený a manažerský krok vedení nemocnice," zatímco šéf Lékařské komory hovořil o schválnosti a uražené ješitnosti. Shoda nenastala.

Druhou a zřejmě nejvášnivější fází byl pohled obou aktérů na možný exodus necelých čtyř tisícovek českých lékařů. Boris Šťastný opakovaně zdůraznil, že odbory vydírají pacienty a mohou způsobit jejich smrt, Milan Kubek nezřídka rozhodil rukama a kontroval, že jeho oponent účelově a úmyslně přehání a že neví, co vlastně říká. "Pan kolega se tady tomu směje, ale on moc nerozumí dané věci," uvedl Kubek v souvislosti s plánovanou zdravotnickou reformou.

Ta byla třetím pilířem nedělní debaty na televizi Prima. A jako v předchozích dvou bodech, ani zde se oba hosté neshodli v zásadě na ničem. Kubek hodnotil kroky ministra Hegera jako utěšené a kvalitní, Šťastný připomenul, že to, co Kubek chválí, je z dílny exministra Julínka. Tedy že Kubek chválí něco, co roky kritizoval. "Ale tak to není, co říct," opáčil první muž lékařské komory. Ten zároveň obvinil občanského demokrata z agresivity a z toho, že mezi pacienty vyvolává chaos. Zástupce ODS se nenechal zahanbit a sdělil, že Kubek vydírá a kroky lékařů "brutálně ohrožují zdraví pacientů".


Hovořili k sobě, hleděli do stolu


"Asi jsem ještě podobně vypjaté emoce nezažil," uvádí závěrem Břetislav Polách. "Oba pánové byli na zcela opačných pólech. Je to podle mého názoru stejné jako ve zbytku České republiky. Kdo nejde proti odcházejícím lékařům, ten jde s nimi. Málokdo ale zůstane mimo," dodal Polách pro ParlamentníListy.cz.

Připomeňme, že jednání Lékařského odborového klubu o závěrečném memorandu předcházelo zasedání vlády. Po něm premiér Petr Nečas informoval, že vláda vzala zprávu ministra zdravotnictví Leoše Hegera o vyjednaném memorandu k ukončení akce „Děkujeme, odcházíme" na vědomí. Podle premiéra pak je vláda připravena vydat právně závazné usnesení, které memorandum potvrdí v případě, že lékaři výpovědi stáhnou.

Lékaři pak na oplátku memorandum schválili s tím, že pokyn ke stažení bude dán ihned po podpisu memoranda premiérem. V rámci protestní odborářské akce Děkujeme, odcházíme podalo výpověď zhruba 3500 nemocničních lékařů a v nemocnicích tak měla od března chybět asi pětina doktorů.

Situaci v pátek zkomplikovala Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech, která odmítla přijmout zpět šéfa Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela.

Na jeho podporu se staví odborové kluby, které odmítají návrat lékařů do nemocnic.

Schválené memorandum vedle reformy zdravotnictví přinese lékařům už od března mzdový růst v rozpětí pět až osm tisíc korun měsíčně, a to v rámci tarifních tabulek. Od příštího roku by se na mzdovém růstu měl podílet i nelékařský personál.

K tématu lékařů:

Další analýzy mediálního vystupování:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…