Chebská nemocnice: Není personál. Na lůžko se čeká… Takto popsala vrchní sestra situaci. Jenže už v roce 2018

08.03.2021 12:37

Stav v chebské nemocnici, v jednom z nejvíce koronavirem zasaženém okresu, je kritický. Nejsou téměř žádná volná lůžka pro pacienty s koronavirem, sanitky musí převážet nemocné jinam, problémem je i nedostatek zdravotnického personálu. Pracující lékaři jsou již vyčerpáni a nevidí světlo na konci tunelu. Nemocnice v Chebu se ale s problémy nepotýká jen nyní. Hlásila je, jak se PL podařilo zjistit, už před třemi roky.

Chebská nemocnice: Není personál. Na lůžko se čeká… Takto popsala vrchní sestra situaci.  Jenže už v roce 2018
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Chebská nemocnice

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí
O Chebu jsme psali několikrát. V polovině února jsme zveřejnili materiál, kde jsme náležitě popsali tamní vánoční trhy. Ty se konaly na konci roku 2020 a měly bohatý doprovodný program. Místním dokonce vedení radnice zařídilo koncert, ačkoli děti ve školách měly zpěv zrušený z obav před šířením virové nákazy. Nechyběly ani otevřené stánky, kluziště a další atrakce. To vše v době, kdy umíraly stovky lidí a další ležely v nemocnicích.

Nemocnice v Chebu už dlouho volala po tom, aby mohla vozit pacienty pár kilometrů přes hranice do Německa a ne desítky až stovky kilometrů do Prahy, Českých Budějovic či do Olomouckého kraje. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný tuto možnost nejprve odmítal s tím, že Česko se o své pacienty dokáže postarat.

„Ministerstvo považuje využití zahraniční pomoci v současné době za odborně neodůvodněné. Kapacita lůžkové péče ČR umožňuje zatím zajistit umístění svých pacientů v případě nutnosti do jiných nemocnic podle odborné potřebnosti," zaznělo z oficiálních míst.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
Naše redakce však objevila materiál z doby před třemi lety. „V krajské nemocnici to opět vře, chybějí sestry i lůžka,“ psal tehdy Chebský deník. Špatná situace v nemocnici v Chebu tedy není novinkou.

„Denně bojujeme s obrovským tlakem na lůžka, náporem na zaměstnance a hrozbou poškození pacientů. Je zcela běžné, že na volné lůžko čekají pacienti ve špatném stavu celý den, nemohou být zdaleka přijati všichni, kteří to potřebují, a pacienti i příbuzní vyvolávají konflikty s personálem, viní ho z nedostatku lůžek, hrozí stížnostmi, lékaři i sestry jsou permanentně pod nepopsatelným tlakem,“ uvedla tehdy pro Deník Miroslava Korseltová, vrchní sestra místního interního oddělení.

V té době chybělo v nemocnici přibližně 60 sester, interní oddělení v Chebu disponovalo pouze 69 intenzivními lůžky, což je podle Korseltové kritická situace. Pacienti byli podle ní v ohrožení.

V současné době začala platit pracovní povinnost pro ambulantní lékaře a studenty třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů?. Ti by měli vyčerpaným nemocnicím pomoci. Konkrétně do Karlovarského kraje na pomoc postiženým nemocnicím zareagovalo již 134 ambulantních zdravotníků.

Vánoční trhy v Chebu, 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…