Otočka. Senátoři, kteří u ÚS napadli zkrácení valorizace penzí, berou vše zpět

09.05.2023 19:14 | On-line

Skupina senátorů, která ve čtvrtek zpochybnila u Ústavního soudu vládní novelu o zkrácení červnové valorizace penzí, bere svůj návrh zpět. V úterý to oznámila mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Otočka. Senátoři, kteří u ÚS napadli zkrácení valorizace penzí, berou vše zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Minulý týden nebylo jasné, kteří další senátoři a s jakými argumenty návrh podpořili. „Ve věci Ústavní soud dne 8. 5. 2023 obdržel listinu s názvem Zpětvzetí návrhu,“ uvedla v úterý bez dalších podrobností Abbasi.

O dalším postupu rozhodne určený soudce zpravodaj, jímž se stal Jiří Zemánek, respektive plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Podobný návrh podalo v pátek také hnutí ANO, soudcem zpravodajem se stal Jan Svatoň. Za senátory jednal Michael Canov (SLK) z klubu Starostů a nezávislých.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že vláda zákon obhájí. Odmítá tvrzení, že snížení mimořádné valorizace bylo retroaktivní a nabouralo očekávání zvýšení důchodů.

Průměrná měsíční penze podle novely vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1 770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Otočka., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHernie , 09.05.2023 19:26:43
Zase jen fraška. Pavel s tím návrhem vlády nesouhlasí, ale podepíše. Pak chce dát Ústavní stížnost. Prostě jen chameleon. Senátoři podají stížnost, ale vzápětí je vezmou zpět. Opravdu jen zbyteční, neschopní a hloupí, trafikanti. No a kdyby to opravdu došlo až k ÚS, tak co se stane? No nic. Tam ti "ctihodní" pánové neznají zákony a tak o tom hlasují. No a jak to dopadne, když většina je proti pracujícím lidem? No, tak, že to zamítnou. Ale mají činnost. Zrušit a poslat je i se Senátem makat. Ale opravdu rukama makat. Třeba zametat ulice, aby aspoň jednou byli naši zemi prospěšní.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Rusové do Haagu, spustil Dominik Hašek. Proti němu Hraba a Válková. Kdo projde do Senátu?

8:58 Rusové do Haagu, spustil Dominik Hašek. Proti němu Hraba a Válková. Kdo projde do Senátu?

Nebezpečí migrace, které vnímá i kandidát do Senátu za TOP 09 Dominik Hašek, nebezpečný migrační pak…