Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

10.05.2024 19:06 | Tisková zpráva

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odborně ošetřit jablonecký magistrát, litinový kříž nechali opravit majitelé domu, v jehož blízkosti stojí. Ošetření stromu vyšlo na 12 tis. korun, zrestaurování křížku stálo necelých 102 tis. korun.

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Litinový kříž, stojící na žulovém podstavci v Lučanské ulici v Jabloneckých Pasekách, pochází z první pol. 19. století a dotváří prostředí blízkého roubeného stavení. Jeho majitelé se rozhodli nechat ho opravit. Náklady na restaurování se rovnaly částce 101 640 korun.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 28126 lidí

„Majitelé na opravu památky získali dotaci z Libereckého kraje z programu 8.2 Podpora ochrany přírody a krajiny ve výši 70 procent nákladů, tedy více než 71 tisíc korun,“ říká Jakub Šrýtr z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu.

Práce na kříži se ujal restaurátor Petr Verich. „Ten očistil celý žulový podstavec, slepil a zatmelil hlavice, vše nově vyspároval a vykreslil písmo lazurou. Poté opískoval kříž a natřel jej včetně korpusu Krista,“ popisuje provedené práce Šrýtr.

Zrestaurovaný kříž u roubenky v Lučanské ulici stojí v blízkosti vzrostlého jasanu. Jde o hodnotný strom, který nechalo jablonecké oddělení životního prostředí a státní památkové péče odborně ošetřit loni za celkových 12 tisíc korun. Na těchto nákladech se majitel domu podílel částkou 2500 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …