Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

10.05.2024 18:09

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě

Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Děkuji za slovo. Nakonec jsem to s nervy nevydržel a využil jsem své pozice zpravodaje a předběhnu (nesrozumitelné) v té frontě. Děkuji panu předsedovi Fialovi, že mi umožní mé vystoupení.

Já jsem chtěl v obecné rozpravě odůvodnit dva své pozměňovací návrhy. Ten jeden velice prostý, ale nejdůležitější, je posunutí účinnosti k 1. 1. 2026. Ta situace se nám nelíbí, kdy je v tom původním návrhu přidána vlastně sedmá část, jakési kvazi přechodné ustanovení a my tu korespondenční volbu vlastně máme v tom zákoně dvakrát a vlastně ad hoc ji máme pro ty parlamentní volby v roce 2025. Už jsme se o tom bavili mockrát. Vzhledem k té atmosféře, která tu je, se k tomu dál vyjadřovat nebudu.

A mám druhý pozměňovací návrh. Navrhuji, aby se z korespondenčního hlasování vyňaly evropské volby, a to z toho důvodu, že skutečně není stoprocentně zajištěna duplicita...

Já jsem samozřejmě původně plánoval podrobnější odůvodnění, respektuji nějaké dohody. Obsahem mého návrhu je zrušit možnost korespondenčního hlasování do Evropského parlamentu. Cílem pozměňovacího návrhu je naplnit zásadu zakotvenou v právním řádu České republiky, § 5 odst. 3 zákona číslo 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu i Evropské unie, že každý volič může v týchž volbách do Evropského parlamentu volit jen jednou. Vícenásobná volba je kvalifikována jako přestupek s pokutou do 10 000 korun.

To jednání je samozřejmě protiprávní, ale ten systém ho v zásadě umožňuje. Jestliže český občan dlouhodobě pobývá v Německu, může tam volit do Evropského parlamentu německé kandidáty, a my, když má třeba dvojí občanství, tak se nedozvíme, že zároveň korespondenčně volí i české kandidáty. Volí dvakrát a je to třeba představitel konzervativního nazírání na svět, nebo naopak progresivistického, takže on vlastně využije dva hlasy do téhož parlamentu. A to je něco, čemu bychom se měli vyhnout.

Takže po celé Evropě můžete volit tam, kde žijete. Tím odpadá hlavní důvod té korespondenční volby. No a aby nevznikala nerovnost mezi zahraničím mimo Evropskou unii a v Evropské unii(?), tak já zkrátka navrhuji tu korespondenční volbu nepoužívat pro evropské volby. Občané s pobytem v jiném členském státě EU mohou hlasovat v těchto volbách osobně v místě svého pobytu, v týchž volebních okrscích jako tamní občané. Odpadá tedy důvod pro korespondenční hlasování v cizině, cestování do sídla našeho velvyslanectví či konzulátu.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 28131 lidí

Přitom není řešeno, o jaký pobyt má jít. Nejde tedy jen o trvalý pobyt, ve smyslu našeho práva může být i přechodný. Údaje o zapsání do seznamu voličů občanů jiného členského státu v jiném členském státě se sice mají předávat komunikačním centrálám těchto států, u nás je to Ministerstvo vnitra, ale tento proces není vždy spolehlivý. Neřeší situaci, kdy občan EU, neobčan České republiky, má více občanství členských států EU a uvede jen jedno, respektive občan České republiky a zároveň druhého členského státu neuvede těmto státům záměr volit i na území druhého státu a tak jej orgány České republiky posuzují jen jako našeho občana, aniž ví o občanství jiného členského státu EU a orgány jiného členského státu jen jako svého občana bez přihlédnutí k občanství České republiky. Tak mu mohou dva státy umožnit podle svých právních řádů hlasování, aniž by si tyto informace vzájemně sdělovaly.

Krátká odbočka. My vedeme seznamy voličů, ale už se neposkytují seznamy, kdo kdy volil, zpětně. Takže ta zpětná kontrola je opravdu složitá a potvrdila nám to volební komise v Estonsku, když jsme se tam s výborem na to dotazovali. Pakliže právo Evropské unie umožňuje volit každému občanu Evropské unie na celém území v místě jeho skutečného pobytu, bez ohledu na občanství konkrétního členského státu, je správnější upřednostnit hlasování ve volbách v místě a státě, kde občan EU žije, před státem, kde nežije. Odpadne i značná a zde nedůvodná byrokratická zátěž, spojená s korespondenčním hlasováním, což se na straně České republiky projeví finančními úsporami.

Korespondenční hlasování má sloužit k tomu, aby se nahradila nemožnost volit v místě pobytu, což je jen u nečlenských států EU v tomto případě. Rovněž se tím omezí, byť ne zcela vyloučí, možnost hlasovat u našich voličů, žijících v cizině, dvakrát ve volbách do Evropského parlamentu. Proto se navrhuje, aby korespondenční hlasování ve volbách do Evropského parlamentu nebylo umožněno, protože na území EU našim voličům nic nebrání účastnit se voleb v místě jejich pobytu.

Děkuji, zkrátil jsem na minimum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …