Viktor Orbán: Brusel se chová, jako by ta válka byla jejich. Krutá volba

19.04.2024 13:37 | Monitoring

Maďarský premiér Viktor Orbán se pasoval do role obránce svobody v EU a prohlásil, že nebýt Maďarska, tak už by v Evropě nebyla svoboda. Vedle toho promluvil o válce na Ukrajině a popsal ji jako válku dvou slovanských národů, ve které se Maďarsko nepostaví na žádnou stranu. Též zapojování dalších států EU do této války označil za nebezpečné a sliboval, že Maďarsko bude těmto snahám vzdorovat.

Viktor Orbán: Brusel se chová, jako by ta válka byla jejich. Krutá volba
Foto: Repro Twitter
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Bez Maďarska, bez maďarského lidu není v Evropě žádná svoboda,“ prohlásil premiér Viktor Orbán v pořadu Dobré ráno, Maďarsko! v Kossuthově rádiu a zdůraznil klíčovou roli, kterou Maďarsko hraje při udržování evropské svobody, a prohlásil, že v západní Evropě svoboda slova upadá. Na premiérova slova upozornil také server About Hungary.

„Obyčejný dělník, který vyjadřuje názory proti mainstreamu, se může druhý den ocitnout bez práce,“ poznamenal s tím, že v Maďarsku jsou zastoupena všechna hlediska, konzervativní i liberální.

Jedním dechem varoval, že to, co se teď děje na Blízkém východě, konkrétně měl na mysli střety Íránu s Izraelem, že může zásadně ovlivnit Evropu. Orbán tady proti sobě stavěl „zastánce války“ a „zastánce míru“. Podle Orbána je třeba zklidnit situaci v Pásmu Gazy, kde Ozbrojené síly Státu Izrael (IDS) stále bojují s teroristy z palestinského hnutí Hamás.

Pokud jde o ukrajinský konflikt, popsal jej jako válku mezi dvěma slovanskými národy, která by měla být urychleně vyřešena příměřím a mírovými rozhovory.

„Mluvíme o rusko-ukrajinské válce, zatímco Brusel se chová, jako by byla jejich vlastní,“ kroutil hlavou Orbán. Velké riziko spatřuje především v příchodu vojáků členských států EU na Ukrajinu a sdělil Maďarům, že dokud bude vládnout, tak se Maďarsko nepostaví na žádnou ze stran konfliktu.

„Premiér Orbán se také důrazně postavil proti zneužívání maďarských finančních prostředků na válku, přičemž zdůraznil potřebu diplomacie a minimálního finančního příspěvku Ukrajině,“ napsal server About Hungary.

Podle Orbána teď EU stojí před „krutou volbou“, zda dá přednost válce, či míru.

Konstatoval, že nechce Ukrajincům dovolit, aby zaplavili maďarský trh svým levným obilím, což by poškodilo maďarské zemědělce.

„Pokud jde o budoucnost, premiér Orbán zdůraznil krutou volbu, před kterou Evropa stojí v nadcházejících volbách: mír, nebo válka. „Jsme ve volební kampani; je čas bojovat, zaujmout stanovisko a zastupovat své názory,“ vyzval maďarskou vládu jako baštu míru proti válečným vlivům z Bruselu i mimo něj,“ napsal server About Hungary.

Ve spojitosti s migrací zmínil i amerického miliardáře maďarského původu George Sorose a konstatoval, že Maďarsku nikdy nebude diktovat, kdo v Maďarsku bude žít a nebude žít.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby se všichni politici chovali zdrženlivě a moudře jako Orbán, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 19.04.2024 15:04:41
a hájili názory většiny občanů svých zemí, a nelezli kazisvětským Američanům do zadku tak mohly být statisíce vojáků a civilistů na Ukrajině ještě na živu. Česká aktivistická krvelačná vláda je na tom po morální a lidské stránce na tom nejhůře ze všech. Prostě lidský odpad kterého se musíme co nejdříve zbavit a dát prostor fundovaným diplomatům ať jednají o míru. Zhánět po světě po světě zbraně a náboje aby zemřelo co nejvíce osob než dojde k oddalovanému příměří ve velká morální prasárna. Ono už to že Rusko zařadilo Česko na první místo svých úhlavních nepřátel o něčem vypovídá. Pokud Rusko pošle do Česka bezvýznamné zkolonizované zemičky vedené užitečnými idioty pár umravňujících taktických raket tak kvůli tomu západní členové NATO ani USA do přímého střetu s Ruskem nepůjdou. Jestli si to myslí Černochová nebo Fiala tak jsou mdlého rozumu ,naivní a žijí mimo realitu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

18:25 Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

Velmi emotivně vystoupila na dnešním brífinku šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. …