„Západ je v kómatu,“ napsal Gerhard Schröder v knize. V Česku ji cupují

16.04.2021 20:35

Nová kniha bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera „Poslední šance“ se u recenzentů s velkým pochopením nesetkala. Jsou zde prý vidět velké sympatie politika k Rusku. V knize však též představuje svoji vizi budoucnosti Evropy. „Samostatná evropská armáda by zvedla Evropanům sebevědomí a dostala je mezi světové velmoci. K armádě ještě patří finanční unie, zespolečenštění eurodluhu, tedy jedna velká federace pod vedením Německa a Francie,“ myslí si člen dozorčí rady ruského Rosněftu.

„Západ je v kómatu,“ napsal Gerhard Schröder v knize. V Česku ji cupují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gerhard Schröder, bývalý Německý kancléř

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Novinář Petr Fischer na webu e15 okomentoval novou knihu bývalého sociálnědemokratického kancléře Německa Gerharda Schrödera „Poslední šance“. Schröder udržoval přátelství s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, což mu mělo vynést místo v dozorčí radě společnosti Rosněfť a kvalifikovalo ho i na post šéfa správní rady akcionářů ropovodu Nord Stream, jenž povede ropu Baltským mořem z Ruska do Německa. A právě příklon k Rusku je podle Fischera v knize exkancléře znatelný. Knihu však nepsal sám, pomáhal mu s ní historik Gregor Schöllgen.

„Západ je v kómatu. Evropané a Američané jako paralyzovaní apaticky sledují, jak po světě narůstá pandemie krizí, válek a konfliktů všeho druhu. Má to svůj důvod. Státy západního světa, který už ani neexistuje, jsou pevně usazeny v přežitých strukturách a dostávají dnes účet za chyby v minulosti. Následky jsou fatální,“ napsal bývalý německý vrcholný politik.

Západ se v knize vyjevuje jako násilník a agresor, který prý Rusko nutí k obranné strategii. „Může se někdo Rusům divit, když NATO tak tlačí,“ ptá se přímo i nepřímo Schröder, jako by citoval z prohlášení Ministerstva zahraničí Ruské federace. „Nutí NATO Rusko k agresi na Ukrajině, zavírání, mučení a likvidaci lidí, kteří nesouhlasí s režimem, vracejí stejnou sugestivní mincí exkancléři němečtí recenzenti,“ popisuje Fischer.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

Právě Severoatlantická aliance je podle Schrödera viníkem zla a měla by zmizet z mapy světa, jelikož ten není bipolární, ale multipolární. Připomíná též, že Amerika se stala hegemonem kvůli tomu, že ovládla poražené Německo, jež si podřídila. S touto tezí ovšem recenzenti knihy nesouhlasí. Naopak připomínají, že díky americké okupaci, která se nikdy nezvrhla do diktátorství, si bylo Německo schopné vybudovat demokratické instituce a v zemi vznikl pevný demokratický systém.

Schröder má Rusko za příležitost, jak najít most směrem k Východu, kde jsou obrovské investiční příležitosti. „Jednou z největších chyb západní Evropy,“ tvrdí oba autoři, je, že Evropská unie musí ve vojenských věcech spoléhat na Ameriku. Samostatná evropská armáda by zvedla Evropanům sebevědomí a dostala je mezi světové velmoci. K armádě ještě patří finanční unie, zespolečenštění eurodluhu, tedy jedna velká federace pod vedením Německa a Francie, které musejí udávat tón nejen díky své nesporné ekonomické a lidské početní síle, ale i kvůli tomu, že nikdo jiný toho v EU nebude schopen,“ píše v eurofederalistickém duchu exkancléř.

Fischer ke konci upozorňuje na to, že vize sociálního demokrata je podobná té českého prezidenta Miloše Zemana, a to tedy širší spolupráce s Ruskem, na vlastní pěst a bez Američanů. „Západ, který vidí v budoucnu Schröder, má tedy mimo jiné poslední šanci v tom, že začne přemýšlet realisticky, vytrhne se z pout Ameriky a najde nového velkého přítele na Východě. Otázku, zda to ještě bude Západ nebo co vlastně, si Schröder už nepokládá,“ dodává Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…