860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

27.04.2024 18:04

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s vracením ukrajinských mužů v branném věku v době, kdy napadené zemi dochází trpělivost s tím, že zatímco mnozí Ukrajinci dennodenně při obraně své vlasti riskují život, jiní utekli do zahraničí, aby nemuseli bojovat, a zároveň chtějí i nadále čerpat výhody. „Mnoho našich krajanů bylo a je zděšeno, když vidí mladé ukrajinské muže v kavárnách a přitom slyší o tom, kolik úsilí nás pomoc pro Ukrajinu stojí,“ řekl natvrdo polský ministr obrany. Přidala se i Litva.

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Ukrajinský voják

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 26121 lidí
Ukrajinská vláda v tomto týdnu přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny, a tamní ministerstvo zahraničí rovněž rozhodlo o dočasném pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, přičemž podle agentury Reuters ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba své krajany, kteří uprchli za hranice, kritizoval za to, že se vyhýbají službě při obraně své napadené země, která je již 26 měsíců ve válce a čelí nedostatku vojáků. 

Zatímco mnozí ukrajinští obránci slouží již mnoho měsíců bez odpočinku a bojují proti ruské agresi, statisíce další ukrajinských mužů ve vojenském věku uprchly do zahraničí. Agentura Reuters uvádí, že asi 860 tisíc ukrajinských mužů se v době, kdy se jejich země se potýká s nedostatkem vojáků v tažení proti lépe vybavené a početnější ruské armádě, schovává v Evropské unii.

Ukrajinskému ministru došla s těmito spoluobčany trpělivost a tvrdě zkritizoval, že ukrajinští muži podléhající branné povinnosti žijí v zahraničí, ale přesto chtějí nadále od své země, aby jim poskytovala služby. „Pokud někdo věří, že zatímco někdo bojuje daleko v první linii a riskuje svůj život pro tento stát, zatímco někdo jiný zůstává v zahraničí a přijímá služby našeho státu, tak takhle to nefunguje,“ napsal.

„Jak to teď vypadá: muž v branném věku odešel do zahraničí, ukázal svému státu, že mu nezáleží na jeho přežití, a pak přijde a chce od tohoto státu přijímat služby. Takto to nefunguje. Naše země je ve válce,“ vadí Kulebovi, že zatímco mnozí Ukrajinci dennodenně nasazují život pro ochranu své vlasti, část jejich spoluobčanů pouze čerpá služby v zahraničí.

Pomoci Ukrajině s nedostatkem vojáků, či nikoliv?

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 17401 lidí
Po rozhodnutí ukrajinské vlády čeká Česko rozhodnutí, zdali umožnit pobyt nadále Ukrajincům v branném věku vyhnout se vojenské službě a otočit se tak k žádosti Kyjeva o pomoc s řešením nedostatku vojáků zády, či následovat část evropských zemí, v nichž zaznívá výzva, aby byli Ukrajinci, kteří se skrývají před brannou povinností posláni k obraně své vlasti. Problém se totiž týká i Česka, do něhož zdaleka před válkou neutekli jen ženy s dětmi a muži, na něž se branná povinnost nevztahuje. Dle statistiky z roku 2023 bylo mezi ekonomicky aktivními držiteli dočasné ochrany 35 % mužů.

Vyslyšet volání Ukrajiny již odmítlo Německo, jež sdělilo, že na jeho území budou moci i Ukrajinci s neplatným pasem, kdežto Litva, jejíž ministr obrany Laurynas Kasčiunas dle zpravodajského serveru Delfi sdělil, že je Litva Ukrajině připravena pomoci s repatriací mužů v odvodním věku.

„Ukrajina nutně potřebuje mobilizační rezervu. Jedná se o ty občany, kteří mohou být v odvodním věku a odešli. Není to spravedlivé vůči těm Ukrajincům, kteří bojují za svou zemi,“ uvedl litevský ministr, jenž stejně jako Kuleba poukazoval na to, že zatímco se někteří Ukrajinci vyhýbají vojenské službě, mnoho jejich spoluobčanů dennodenně při obraně vlasti riskuje život.

Kasčiunas odmítl, že by řešení znamenalo, že by ukrajinští muži byli shromažďováni a převáženi na Ukrajinu, na výhody, které nyní čerpají, by však mohli zapomenout. „Bude to odděleno od některých sociálních dávek, pracovních povolení, vyřizování dokladů. To jsou zřejmě možnosti,“ nastínil litevský ministr, v jehož zemi je nyní téměř 5 tisíc mužů v mobilizačním věku, kteří do Litvy utekli po začátku války a celkově téměř 35 tisíc mužů v branném věku, pokud se započítají i ti Ukrajinci, kteří do země přišli před začátkem ruské invaze.  

Litevská ministryně vnitra Agne Bilotaiteová poznačila, že důležité bude, jak se rozhodnou sousedi země a chce o otázce jednat s dalšími pobaltskými státy a s Polskem.

Mladí Ukrajinci v polských kavárnách

Právě z Polska pak již také zaznívají názory, že by se mělo Ukrajině pomoci s návratem ukrajinských mužů. Místopředseda polské vlády a tamní ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz se, jak uvádí televize Polsat, vyjádřil, že se ukrajinskému rozhodnutí utnout služby svým občanům, kteří se před vojenskou službou schovávají v zahraničí, nediví. „Nejsem překvapen, že ukrajinský ministr zahraničí přijal takové rozhodnutí,“ uvedl s tím, že Ukrajina naléhavě potřebuje na frontu poslat nové vojáky.

„Myslím, že mnoho našich krajanů bylo a je zděšeno, když vidí mladé ukrajinské muže v kavárnách a přitom slyší o tom, kolik úsilí nás pomoc pro Ukrajinu stojí,“ nepáral se s kritikou přístupu části Ukrajinců k obraně vlasti a dodal, že se proto rovněž nediví, že mají ti, kteří jsou na frontě oprávněný vztek na své vrstevníky, kteří se „rozprchli po světě“.

Připomněl, že Polsko ukrajinské straně navrhlo, že je schopno pomoci identifikovat ty, kteří mají vojenskou povinnost a měli by odjet na Ukrajinu. „Je to občanská povinnost,“ řekl Kosiniak-Kamysz v době, kdy davy mladých ukrajinských mužů v Polsku narychlo zaplavily pasové úřady své země a dožadovali se vydání svých dokladů.

V otázce přístupu Česka má jasno například český europoslanec Alexandr Vondra (ODS), dle nějž bychom v podpoře napadené Ukrajiny neměli polevit, ale zároveň by měli za svou zemi bojovat i samotní ukrajinští muži. Na otázku novináře Radka Bartoníčka, co by poradil Ukrajinci, který si přeje co nejrychlejší odchod ruské armády ze země, uvedl, že pokud by to byl zdravý mladý muž, tak by mu řekl, aby se vrátil a bojoval. „Proč nejsi tam?“ ptal by se prý mladých ukrajinských mužů, kteří by chtěli od nás slyšet, jak jeho zemi pomůžeme dodávkami zbraní my.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale oni nebojují za svou vlast , ale zájmy Západu včele s USA ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHradecký P. , 27.04.2024 19:34:43
Kdo by chtěl bojovat proti Rusku, když má v čele takové štváče jako je Fiala, Černochvá, Pepa, Koudelka, Řehka atd. A kdyby mě někdo nabídl neutralitu, beru všema deseti. Vždyť ta nenávist k Rusku u nás nastala až s nástupem této vlady.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…