Bijte na poplach. Další převzetí pravomocí, varuje SOSP před akcí Bruselu

15.03.2024 16:06 | Monitoring

Společnost na obranu svobody projevu varuje před přijetím Evropského aktu o svobodě médií (EMFA), který byl tento týden definitivně schválen Evropským parlamentem. Podle SOSP ve skutečnosti tento zákon nepřinese větší svobodu a pluralitu médií, ale téměř „orwellovskou cenzuru“. Hlavním cílem EMFA prý není větší svoboda médií, ale zejména boj proti mediálnímu směřování v Maďarsku, Polsku a dalších zemích, kde jsou média ve větší míře konzervativní. Ve skutečnosti prý jde o „snahy EK o intervenci do politických projevů a aktivit pod záminkou boje proti ,nenávistným projevům' a ,dezinformacím'”.

Bijte na poplach. Další převzetí pravomocí, varuje SOSP před akcí Bruselu
Foto: Repro Společnost pro obranu svobody projevu
Popisek: Logo Společnosti pro obranu svobody projevu

V dubnu by měl vstoupit v platnost tzv. Evropský akt o svobodě médií (EMFA), který byl schválen Evropským parlamentem a Radou dne 15. prosince 2023 poté, co jej Evropská komise předložila dne 16. září 2022. Ten „akt“ by měl podle Evropské komise chránit svobodu a pluralitu médií v době, kdy se v oblasti médií a informací „objevují znepokojivé trendy“.

„Evropský akt o svobodě médií zavede nový soubor pravidel na ochranu plurality a nezávislosti sdělovacích prostředků v EU. Zajistí, aby média – veřejnoprávní i soukromá – mohla na vnitřním trhu EU snadněji působit přes hranice, bez zbytečného tlaku a s ohledem na digitální transformaci mediálního prostoru,“ uvádí k EMFA Evropská komise s ohledem na údajné snahy o ovládnutí médií politickou mocí například v Maďarsku, nebo o šíření dezinformací.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18659 lidí
Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků by měl chránit redakční nezávislost, novinářské zdroje a zajistit nezávislé fungování veřejnoprávních médií. Měl by také zvýšit transparentnost vlastnictví médií a chránit média před neoprávněným odstraňováním obsahu on-line ze strany velmi velkých on-line platforem. Za tímto účelem má být zřízena nová nezávislá Evropská rada pro mediální služby složená z vnitrostátních mediálních orgánů, které bude pomáhat sekretariát Evropské komise.

Finančně by se měla podporovat tzv. „demokratická média se zaměřením na investigativní žurnalistiku“ a veřejnoprávní média. Celý tento „evropský akt“ by měl být založen na měřítku důvěryhodnosti, což je monitor vytvořený organizací Reportéři bez hranic, v kombinaci s algoritmy sociálních médií a vyhledávačů. Všechna evropská média by tak byla „oznámkována“ na škále „důvěryhodnosti“.

Právě tento systém ale podle kritiků nebude znamenat posílení nezávislosti a svobody, ale naopak cenzury a autocenzury. Velké on-line platformy totiž budou mít obrovskou moc v tom, jaké příspěvky vyhodnotí jako „správné“ a „špatné“ a to navíc podle škály důvěryhodnosti, kterou vytvoří vybraná nezisková organizace. Proti přijetí EMFA se staví zejména Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP).

„Poté, co Evropská komise přijala 16. září Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků, jej tento týden schválil Evropský parlament a k jeho platnosti zbývá poslední překážka – souhlas členských států EU. Je tedy nejvyšší čas bít na poplach, protože se připravuje další umetání cestičky pro převzetí pravomocí členských států v oblasti mediální legislativy, vytvoření nerovných podmínek na mediálním a inzertním trhu a omezování mediálního obsahu rozdělením médií na ta hodná a ta nepohodlná,“ varuje SOSP na svých stránkách.

SOSP také informuje, jak o přijetí sporné novely hlasovali čeští europoslanci, kdy jenom čtyři hlasovali proti a ostatní se buď zdrželi nebo byli pro. „Vrecionová (ODS), Niedermayer (TOP 09) a Zdechovský (KDU-ČSL), tedy 3 ze 4 lídrů kandidátky SPOLU, Kolaja (lídr kandidátky Pirátů) a Farský (spolulídr kandidátky STAN) cenzurní návrh podpořili, všichni tři europoslanci ANO a Vondra (ODS) se jen alibisticky zdrželi. Pouze 4 odvážní hlasovali proti – Zahradil (ODS), David (SPD), Blaško a Konečná (KSČM),“ vypočítala SOSP.

Na rizika upozorňují i mnohé profesní odborové organizace, například evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA. Ty konstatují, že přijetí aktu ve stávající podobě nebude chránit svobodu médií, ale „spíše podpoří regulaci médií na úkor svobodného a nezávislého tisku a evropské demokracie". Problematické jsou části o nepřiměřeném moderování obsahu ze strany velkých platforem, nastavování pravidel pro přidělování státní inzerce nebo omezování vlastnických práv.

„Návrh Komise na zřízení nové Evropské rady pro mediální služby budí obavy o nezávislost takového subjektu. Při špatné implementaci by mohlo otevřít cestu ke státní kontrole médií… Pouhá regulace médií nemůže sama o sobě fungovat jako dostatečná záruka pro svobodu tisku,“ píší evropské vydavatelské asociace.

Podle SOSP tak spíše půjde o to, že Evropská komise se bude snažit média, která podporují její progresivistickou politiku, dotovat, a ta nepohodlná cenzurovat pod záminkou, že šíří dezinformace, v novém newspeaku “systémová rizika”.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15754 lidí
„Ve skutečnosti však EMFA není o svobodě ani pluralitě médií. Je to spíše fíkový list pro křížovou výpravu EU proti Polsku a Maďarsku – s čímž má EK dlouhodobě problém. Když se EMFA v září 2022 poprvé navrhovala, místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová při rozhovoru o EMFA Maďarsko výslovně zmínila,“ tvrdí Společnost pro obranu svobody projevu, že EMFA má jen málo společného s pluralitou médií a spíše souvisí s politickým směřováním médií v konkrétních zemích. „Jinými slovy, polská a maďarská média mají tendenci být konzervativní a rozhodně anti-woke,“ má jasno SOSP.

Podle mnohých kritiků jde přímo o orwellovský zásah EU proti médiím, jak píše například Norman Lewis, bývalý ředitel inovací v PwC. „Součástí návrhu zákona o EMFA je návrh na zřízení nové Evropské rady pro mediální služby. Ta by nahradila stávající skupinu evropských regulačních orgánů pro audiovizuální mediální služby (ERGA). EU by tak v podstatě získala přímý vliv na mediální prostředí členských států. Tato snaha o centralizaci kontroly médií z národních vlád do Bruselu odhaluje politické záměry, které stojí za tímto zákonem,“ má jasno Lewis.

„Jedná se o další příklad autoritářského impulsu EU kontrolovat politiku členských států. Způsob, jakým EU používá termín ,pluralita médií', je jakýmsi orwellovským doublespeakem. Znamená pravý opak toho, co naznačuje. EU nechce pluralitu – chce soustředit moc v Bruselu. A to vše chce dělat bez jakékoli veřejné diskuse nebo odpovědnosti. EMFA neudělá nic pro ochranu svobody médií v Evropě. Právě naopak. Pouze posílí moc Bruselu nad médii a politickou debatou. Každý, kdo skutečně věří ve svobodu a pluralitu médií, by se měl postavit proti,“ apeluje Lewis.

Proto je podle SOSP nanejvýš důležité, jak se k novele postaví česká vláda, zda ji přijme nebo se postaví po bok vládám, které nebudou s EMFA souhlasit. Podle přístupu vlády k podobnému Zákonu o digitálních službách (DSA) se ale zdá, že Fialův kabinet nebude proti. „Proto je třeba, aby si parlamentní a neparlamentní opozice i všechna nezávislá média a jejich sdružení rychle uvědomily, co je v sázce,“ dodává SOSP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Svoboda médií, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 15.03.2024 17:04:20
Pokud chceme svobodu médií tak není třeba zřizovat žádné platformy a organizace na jejich ochranu. Takové spolky mají opačné poslání. Svobodu médií zajistí pouze jejich naprostá volnost a možnost podávat svobodně informace.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…