Donald Trump nebo Joe Biden. Takto to prý vidí voliči

27.10.2020 19:54

Čeští sázkaři věří spíše ve vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA. Na Donalda Trumpa sázkaři vsadili přes čtyřicet milionů korun. U Joea Bidena je to necelých 16 milionů KČ. Sázkové agentury však favorizují Bidena. Ve volebních průzkumech zaostává Donald Trump za Joem Bidenem již o necelých sedm procentních bodů. Rozhodne se již za týden.

Donald Trump nebo Joe Biden. Takto to prý vidí voliči
Foto: repro YouTube kanál nzherald.co.nz
Popisek: Druhá a závěrečná televizní debata kandidátů na prezidenta USA Donalda Trumpa a Joa Bidena

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Americké volby prezidenta se blíží a s tím se stále více vyostřuje atmosféra mezi oběma kandidáty Donaldem Trumpem a Joem Bidenem. Z průzkumů to vypadá, že by příštím americkým prezidentem měl být Joe Biden. Dle serveru 270towin.com, který podporuje výsledky většího množství předvolebních průzkumů, má Biden průměrnou podporu 51,2 %, zatímco Trump zaostává o téměř 7 procentních bodů, jelikož jeho průměrná podpora má být 44,4 %.

„Z průzkumu britského týdeníku The Economist a portálu yougov.co.uk vyplývá, že více Američanů volí Bidena proto, aby nezvítězil Donald Trump. Průzkum oslovil celkem 1500 registrovaných voličů. Z těch, kteří chtějí volit Bidena, se 54 % vyslovilo, že volí hlavně proti Trumpovi, 44 % preferuje Bidena jako takového. Mezi Trumpovými voliči stojí 81 % za současnou hlavou státu, jen 19 % hlasuje hlavně proti Joeu Bidenovi,“ psalo se na Novinkách.

Celý článek ZDE

Sázkové agentury též favorizují kandidáta Demokratů. Kurz na výhru Joe Bidena je 1:1,52, zatímco kurz na Donalda Trumpa je 1:2,6. Aspoň takto hovoří kurzy od společnosti Unibet. „Jako ještě pravděpodobnější vidí možnost, že Biden zvítězí na prostý součet hlasů ze všech území USA, v nichž volba probíhá. Více hlasů pro Bidena provází kurz 1,15, zatímco Trumpova převaha na počet hlasů je ceněna kurzem 4,25,“ doplnily Novinky. V USA se totiž prezident volí nepřímo.

I v České republice sázkové agentury spíše favorizují Bidena. Sázková kancelář Tipsport nabízí na Trumpovo vítězství kurz 2,25. U Bidena je kurz 1,56. Tento pohled ovšem nesdílejí samotní sázkaři, jelikož 72 % z nich si vsadilo na vítězství Donalda Trumpa. Pouze o něco více než čtvrtina sázejících si myslí, že novým prezidentem se stane Joe Biden. Na Donalda Trumpa sázkaři vsadili přes čtyřicet milionů korun. U Joe Bidena je to necelých 16 milionů korun.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Jak již bylo zmíněno, tak Američané hlasují nepřímou metodou. „Kandidát, který získá ve státě nejvíce hlasů v přímé volbě volitelů, získává všechny volitele přiřazené danému státu. Pouze ve státech Maine a Nebraska se používá jiný systém. Pro zvolení prezidentem je zapotřebí zisk nejméně 270 volitelů. Kvůli systému volitelů je v USA možné, že je prezidentem zvolen kandidát, který ve skutečnosti získal méně hlasů,“ doplnily Novinky. Něco podobného se stalo v minulých volbách Hillary Clintonové, která nominálně získala více hlasů, Donald Trump však získal více volitelů.

Samotní volitelé by se měli sejít 14. prosince a nové funkční období prezidenta a viceprezidenta začne 20. ledna. Kromě prezidenta volí Američané do Sněmovny reprezentantů a v některých státech i do Senátu. Současně probíhá mnoho lokálních voleb.

reklama

autor: tle

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…