Držte huby. Karel Schwarzenberg promluvil k vakcíně

04.03.2021 13:05

Všichni kromě ministra zdravotnictví, který je za celou problematiku zodpovědný, by měli k tématům okolo covidu i vakcínám „držet hubu“. Takto jednoduše a peprně, jak bývá jeho zvykem, komentuje probíhající debaty čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Držte huby. Karel Schwarzenberg promluvil k vakcíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Do České republiky by měla doputovat ruská vakcína proti covidu Sputnik V. Na žádost Úřadu vlády ji nyní posuzuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a dle posledních zpráv na základě německé žádosti také tolik skloňovaná EMA, tedy unijní alternativa našeho SÚKL.

Proti užití ruské vakcíny se ve veřejném prostoru objevuje stále množství kritických hlasů, a to nejen ze strany především některých opozičních politiků nebo politických aktivistů, ale i novinářů.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Svůj pohled na věc nyní vyjevil i Marek Wollner, šéfredaktor reportážní publicistiky, moderátor pořadu Reportéři ČT a jedna z předních tváří veřejnoprávní televize. Sám Wollner se nyní léčí s covidem-19. Na svém facebookovém profilu se nedávno vyjádřil k debatám o vakcínách v České republice.

Wollner konstatoval, že i dle zpráv médií ze svěřenských fondů premiéra je zřejmé, že v brzké době mají do země doputovat miliony dávek vakcín západní provenience a sám tak podle svých slov nechápe, proč se prezident s premiérem pokoušejí o získání očkovací látky z Ruska.

„K čemu tedy Sputnik? Premiér země, která patří dlouhodobě k nejhorším na světě ve zvládání pandemie, se i v tak dramatických chvílích s prezidentem cynicky baví geopolitickými hrátkami a  pokoušejí se chytat rybičky do děravých sítí ruské propagandy,“ uvedl novinář.

Redakce se v rámci ankety ptala českých politiků, jak nahlíží nejen na toto vyjádření, ale i na diskuse o Sputniku tohoto typu obecně. Celou anketu přineseme ve čtvrtek odpoledne, nyní si můžete přečíst reakci poslance, čestného předsedy TOP 09 a exministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

„Pokud EMA Sputnik V připustí, ať je u nás používán. Všichni politici mimo zodpovědného ministra zdravotnictví by měli teď ke covidu a lékům držet hubu,“ má jasno.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

8:40 Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

Ukrajina hledá vojáky pro válku s Ruskem kde může. Nejen v zahraničí, ale i mezi nemocnými. Podle no…