Jan Hrušínský naznačil: Babiš vás děsí koronavirem, aby odvedl pozornost od voleb do ČT!

11.03.2020 12:14

Již dnes budou poslanci vybírat z kandidátů, které jim vybral volební výbor Poslanecké sněmovny. A na poslední chvíli se stihl strhnout skandál okolo e-mailu předsedy volebního výboru Stanislava Berkovce, ve kterém doporučoval a nedoporučoval jednotlivé kandidáty. A Jan Hrušínský už vymyslel teorii, že vláda straší koronavirem, aby odvedla pozornost od dnešní volby radních. Radní Šarapatka už požaduje Berkovcovo odvolání. Ozval se i Jan Hřebejk.

Jan Hrušínský naznačil: Babiš vás děsí koronavirem, aby odvedl pozornost od voleb do ČT!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hrušínský

Volby do Rady ČT a ČRo jsou nebývale sledované a své zájmy se v nich snaží prosadit leckdo. Svůj zájem o ně a o to, koho poslanci zvolí, už v minulém roce vyjádřil spolek Milion chvilek pro demokracii, který v posledních statusech trvá zejména na tom, aby volby šesti členů Rady ČT a dvou radních ČRo byly veřejné.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Dalo by se říci v předvečer volby uveřejnil server Info.cz e-maily, které údajně rozeslal zákonodárcům poslanec ANO a předseda volebního výboru Stanislav Berkovec. „Berkovec se ve zprávě, na níž se podle důvěryhodných zdrojů výrazně podílel i jeho spolupracovník Michal Walter Kraft, vyjadřuje před středeční finální volbou ke každému kandidátovi do Rady ČT. Některé z nich doporučuje a některé nikoliv. Měřítkem je přitom vztah kandidujícího k šéfovi veřejnoprávní televize Petru Dvořákovi,“ píše server, spolu se zněním e-mailů a seznamem těch, kterým Berkovec prý e-mail poslal.

Dodejme, že Berkovec není sám, kdo má svůj názor, jak by Rada ČT měla vypadat. Dle zjištění PL oslovil v pondělí vedoucí projektu a zároveň člen organizace Frank Bold Josef Karlický šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka dopisem, kde jmenuje vhodné kandidáty a na prvním místě je investigativní novinář Michal Klíma, kterého Berkovec naopak označuje za ochránce zájmů ředitele ČT Dvořáka a Milionu chvilek pro demokracii.

Zprávy o Berkovcově mailu už se chytil radní ČT Zdeněk Šarapatka. Sepsal dopis předsedům poslaneckých klubů tzv. demobloku a ČSSD. Zjištění Info.cz v dopise popisuje jako šokující, obsahující privátní údaje o kandidátech, dokonce i diagnózu. „Samotný slovník dokumentů přitom natolik evokuje normalizační rétoriku a odporné praktiky establishmentu předlistopadové éry, že vyvolává oprávněné otazníky nad integritou autora, resp. nad jeho morálními předpoklady pro další výkon funkce předsedy volebního výboru Sněmovny. Že Berkovec v tomto případě nevykonává poslanecký mandát v zájmu všeho lidu, jak mu ukládá poslanecký slib, ale výhradně v politickém zájmu hnutí ANO 2011, je ze zmíněných dokumentů naprosto zřejmé,“ tvrdí Šarapatka. Vyzývá předsedy poslaneckých klubů, aby iniciovali odvolání Stanislava Berkovce z funkce předsedy daného výboru, protože poslanec podle něho účelově šířil manipulativní informace a pokoutně ovlivňoval volbu do Rady ČT.

Dopis radního Zdeňka Šarapatky předsedům poslaneckých klubů:

Ještě odvážnější konstrukci ve spojitosti s Berkovcem vymyslel principál divadla Jan Hrušínský. „Vím, že pravděpodobně se mnou nebudete souhlasit. Máte strach o své rodiny, o své blízké i o sebe. To je pochopitelné. Bojíte se neznámého viru,“ adresoval oprávněné obavy, které by mohli čtenáři mít.

Ale pak rozvinul svou teorii: „Zkuste se zamyslet nad tím, zda ten, kdo ve vás strach vědomě vyvolává a přijímá právě nyní jedno opatření za druhým, tím náhodou neodvádí pozornost třeba od dnešní volby členů do Rady České televize.“

A pak už se Hrušínský také věnoval Berkovcovi: „Tuhle estébáckou instruktáž pro poslance hnutí ANO, KSČM, SPD a ČSSD vypracoval a klubům na příkaz majitele hnutí rozeslal poslanec ANO Berkovec. Znáte ho možná z Rad ptáka Loskutáka na Nově. Stejný odborník jako ministr zdravotnictví, dopravy, školství, obrany, financí... a tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Notičky pro poslance aneb jak pod rouškou strachu z virové epidemie ovládnout Českou televizi. Jak z roku 1971. Odporné a ubohé, jako Berkovec.“ A sdílel údajné Berkovcovy e-maily.

A podobně se vyjádřil také režisér populárních filmů Pelíšky a Pupendo Jan Hřebejk. „Koronavirus je ideálním spojencem ANO, fašistů a komunistů při pokusu převzít ČT v situaci zákazu demonstrací,“ prohlásil.

Když se do Hřebejka pustila poslankyně ANO Barbora Kořanová (mimo jiné iniciátorka odvolání radního Zdeňka Šarapatky – pozn. red.), Hřebejk argumentoval, že funkce poslance neznamená, že si o nich Hřebejk nemůže myslet, co chce. „Na rozdíl od vašeho kolegy Berkovce, si žádné složky na lidi nevedu ani se nechovám jako poslušná ovce, hlasující obvykle s komunisty a fašisty. Na Slovensku takto RTVS znormalizovali,“ vyvyšoval se režisér.

„Protože mě tu někdo napomíná, že snad tvrdím, že ANO zavedlo coronavirus... Nemyslím si to. Vážně ne. A opatření nezpochybňuju! Jen se snažím být empatický k divadlům a (po akci pana Berkovce) také maximálně ostražitý vůči volbě členů Rady ČT,“ dovysvětlil režisér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…