Joe Biden složil slib a je 46. prezidentem USA. S viceprezidentkou Harrisovou

20.01.2021 17:50

Joe Biden je oficiálně 46. hlavou Spojených států amerických. Dnes totiž proběhla ve Washingtonu slavnostní inaugurace. Viceprezidentkou se stala Kamala Harrisová.

Joe Biden složil slib a je 46. prezidentem USA. S viceprezidentkou Harrisovou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

Ještě před tím, než složil přísahu Joe Biden, ji složila Kamala Harrisová. Je první viceprezidentkou v historii Spojených států. Složila slib do rukou členky Nejvyššího soudu Soni Sotomayorové. 

"Já, Kamala Harrisová, slavnostně přísahám, že budu podporovat a bránit ústavu Spojených států proti všem nepřátelům, cizím i domácím, že budu mít pravou víru a oddanost k tomu, že jsem tuto povinnost přijala svobodně, bez mentální výhrady, a že budu dobře a věrně plnit povinnosti úřadu, do kterého se chystám nastoupit. K tomu mi dopomáhej bůh," uvedla. 

Předtím zazpívala americkou hymnu hudební superstar Lady Gaga. Na pódium přišla v rudých šatech se zlatou broží ve tvaru holubice. Inaugurace se zúčastnila také zpěvačka Jennifer Lopezová, která vystoupila před vlastní inaugurací Joea Bidena. 

Ten složil prezidentský slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu. "Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států," řekl. Po jeho levé ruce stála jeho manželka, ruku měl Biden na Bibli, kterou ona držela. Oficiálně se tak ujímá úřadu prezidenta Spojených států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…