Motorkáři, kteří se na svobodě zaručili za exsenátora Nováka, loni v květnu zmlkli. Soudce neměl zprávy

14.02.2017 17:38 | Zprávy

Když byl z vězení podmínečně propuštěn exsenátor Alexandr Novák, zaručili se za něj motorkáři ze sdružení Gryphons. Následně posílali chomutovskému soudci zprávy o tom, jak jejich spolupráce s Novákem pokračuje. Loni v květnu, tedy rok po propuštění, se ale odmlčeli. Píše o tom server Lidovky.cz.

Motorkáři, kteří se na svobodě zaručili za exsenátora Nováka, loni v květnu zmlkli. Soudce neměl zprávy
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

Server připomíná, že k tomu, aby mohl být Novák v roce 2015 podmínečně propuštěn z vězení, stačila motorkářům z mosteckého sdružení Gryphons pouhá tři potvrzení o jeho dobrém chování. Všechna se navíc vztahovala k obci Želenice, kde je starostou právě předseda motorkářského spolku Jan Zálešák. Šlo například o Novákovo zapůjčení pípy a čtyřkolky na dětskou akci či o pomoc při organizaci tradiční Neckyády v Želenicích.

Jenže Okresní soud v Chomutově, který exsenátora na „záruku“ od Gryphons propustil, si nakonec informace ohledně toho, co Novák na svobodě dělá a jak pokračuje jeho „začleňování“ do společnosti, musel shánět sám, píše server.

  • Celý text je ZDE

Od poloviny loňského května se motorkářské sdružení odmlčelo. Z jakého důvodu, nechtěl jeho šéf vysvětlit. „Nebudu se k tomu nijak vyjadřovat,“ odmítl Zálešák záležitost poté, co byl Novák zadržen v Německu, jakkoli komentovat.

Server přináší přehled osmi zpráv, které sdružení soudu zaslalo. Tak například 13. července 2015 motorkáři soudu píší: „Pan Alexandr Novák se od 7. 5. 2015 pravidelně účastní našich klubových dnů, kde se setkává se všemi členy našeho sdružení. Tyto klubové dny se konají 1x v týdnu. Mimo to se aktivně účastnil všech našich veřejných akcí, které jsme organizovali jak pro své členy, tak pro širokou veřejnost. S panem Alexandrem Novákem jsme tak v neustálém kontaktu a dohlížíme na jeho začlenění do společnosti. Někteří členové jsou s panem Novákem v denním kontaktu. Minimálně 1x týdně všichni členové našeho sdružení.“

26. srpna 2015 pak motorkáři psali: „O plánovaných cestách do zahraničí pana Alexandra Nováka víme, avšak jsme netušili, že bychom Vás měli informovat. Nicméně v této prosbě neshledáváme žádný problém a informace vám poskytneme. V průběhu 34.-35. týdne si pan Alexandr Novák plánuje týdenní dovolenou v Chorvatsku.“

30. prosince 2015 informovali soud o služební cestě Nováka do USA: „Tímto podáváme zprávu o služební cestě do USA pana Alexandra Nováka, nar. 11. 2. 1956 od 6. 1. 2016 do 6. 3. 2016.“

Z celkového přehledu zpráv je podle serveru patrné, že intenzita hlášení postupně slábla. Zatímco v roce 2015 členové spolku poslali pět zpráv, loni podali hlášení už jen třikrát, přičemž poslední informace poskytli k 17. květnu 2016.

Ačkoli z oficiálních zpráv pro soud se o Novákovi a jeho životě na svobodě dalo dozvědět jen málo, více bylo, jak server upozorňuje, možné vysledovat na facebookovém profilu motorkářů z Gryphons. Tam se čas od času objevily fotografie ze společných akcí, kterých se Novák zúčastnil. Byl s nimi například na motorkářském víkendu v Domažlicích či na koncertě kapely AC/DC.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…