Na snižování daní zapomeňte, varuje Šichtařová. Obzvlášť, pokud se dostanou k veslu Piráti...

08.01.2021 11:13

Ekonomku Markétu Šichtařovou prý státní úředníci ohromili tím, jak dobře dokázali vybírat daně i v časech obrovské ekonomické krize. Problém české ekonomiky podle ní není v tom, že by úředníci neuměli vybírat daně, ale v tom, že se politici neumějí krotit ve výdajích. Tyto výdaje ale bude třeba zaplatit, takže příští vláda, ať už ji sestaví kdokoli, s vysokou pravděpodobností zvýší daně. A možná zavede i daně nové, o kterých dosud nikdo neslyšel. Ekonomka se v této souvislosti obává např. nápadů Pirátů.

Na snižování daní zapomeňte, varuje Šichtařová. Obzvlášť, pokud se dostanou k veslu Piráti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Markéta Šichtařová se v komentáři pro server Echo24.cz zamyslela nad ekonomickou situací České republiky. Ohromilo ji, jak dobře dokážou čeští úředníci vybírat daně i v časech krize.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí
„Jednoduchá analýza rozpočtu ukazuje, že ačkoli ekonomika brutálně poklesla, problém nebyl překvapivě na straně příjmů, jak by se dalo čekat. Příjmy byly meziročně nižší jen o 3,1 %. Třeba inkaso DPH pokleslo pouze o 1,2 %. To je zajímavé. Stát ohromil, jak efektivně umí vybírat daně i v těžkých dobách,“ uvedla Šichtařová.

Velký problém nastal na straně výdajů, které vzrostly o 18 procent. Považuje přitom za zajímavé, že na jednorázový dárek seniorům před Vánoci vláda vydala 15 miliard, zatímco na kompenzační bonus pro OSVČ jen 13,3 a na ošetřovném pro zaměstnance jen necelých 10 miliard. Dalo by se přitom čekat, že to bude naopak.

Když už se to stalo takto, dluhy bude třeba zaplatit. To bude v praxi znamenat, že ti nejschopnější, kteří si dokážou nejvíc vydělat, budou politiky nejvíc odíráni. „Bum, a jsme zpátky v ryzím, krystalicky průzračném kolektivismu, v němž si produktivní lidé mají živit své katy. Podobné choutky má samozřejmě levice po celém světě - a levice přitom globálně sílí,“ prohlásila Šichtařová s tím, že k této levici počítá i české Piráty.

Vyjádřila obavy, že EU zavede nové daně, o kterých dodnes nikdo neslyšel. Pokud tomu někdo nevěří, má se podle Šichtařové zamyslet nad tím, že ještě donedávna byl zpěv ve státě zakazován jen v pohádkách, ale teď už je zakazován i v realitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…