Očkování? Děkuji nechci! Až 50 procent českých zdravotníků vakcínu odmítá

22.01.2021 7:35

Zatímco v Izraeli se proti koronaviru očkuje ve velkém, v České republice očkování drhne. Jednak se tu nachází málo vakcín a také vláda Andreje Babiše (ANO) nebyla schopna, nebo ochotna, vybudovat očkovací centra, jaká existují např. v Německu. Další problém je, že řada lidí se vůbec nechce nechat očkovat. V některých nemocnicích dává až 50 procent českých zdravotníků od vakcíny ruce pryč.

Očkování? Děkuji nechci! Až 50 procent českých zdravotníků vakcínu odmítá
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Sonda MF Dnes ukázala, že až 40 procent českých zdravotníků se nechce nechat očkovat proti koronaviru. Obávají se vedlejších účinků vakcíny. Mají také pocit, že se vakcíny vyvíjely příliš rychle a proto podle jejich názoru nemusí být zcela bezpečné. Případně už nemoc prodělali a mají za to, že je více ochrání přirozeně vzniklé protilátky. Část zdravotníků také čeká na jednodávkovou vakcínu než tu dvoufázovou od firmy Pfizer.

„V českých nemocnicích se nechala očkovat zhruba polovina zdravotníků, konkrétně přes 73 tisíc zaměstnanců. Ve většině špitálů si nechalo vakcínu proti koronaviru vpíchnout od 40 do 60 procent zaměstnanců, několik nemocnic hlásí, že přesvědčilo k očkování tři čtvrtiny zaměstnanců. ... Ve Fakultní nemocnici Olomouc už proočkovali všechny, kdo o to stáli. Nyní je tam naočkováno 62 procent lékařů, 42 procent sester a 40 procent ostatního zdravotnického personálu. Celkem tak vakcínu dostalo 46 procent zaměstnanců nemocnice,“ napsala MF Dnes.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je naočkována polovina zdravotníků. Druhá polovina zaměstnanců nad očkováním váhá, nebo ho odmítá.

Zdravotníci, kteří se očkování vyhýbají, poukazují také na to, že dokonale nefunguje ani očkování proti chřipce, protože se viry chřipky každý rok změní natolik, že očkovací mix nemusí fungovat ideálně. A nikdo zatím neumí říct, zda to u nemoci covid-19 nebude stejné. Jinými slovy, mají obavy, že se nechají naočkovat a koronavirus stejně dostanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…