Okamura se rozpálil: Obrovský diletantismus Kulhánka. Diplomacie se nedělá ultimáty!

22.04.2021 21:55

Předseda SPD Tomio Okamura kritizuje vládu za vyhoštění osmnácti ruských diplomatů a nediví se ruské protiakci. „V mezinárodním prostředí, pakliže chceme něco vyšetřit a zlepšit vztahy, se to řeší formou dialogu. Vláda podle mě udělala chybu, když přistoupila k ultimátům,“ má jasno Okamura a požaduje další důkazy ke kauze Vrbětice, protože ty současné považuje za nedostatečné.

Okamura se rozpálil: Obrovský diletantismus Kulhánka. Diplomacie se nedělá ultimáty!
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda SPD, Tomio Okamura

„Chtěl bych, abychom jednali podle zvyklostí diplomacie na světové úrovni a obnovili dialog a jednání. Ultimáta totiž v diplomacii nic nepřinášejí,“ má jasno Okamura, podle kterého Česká republika musí s Ruskem spolupracovat, protože se neobejde bez ruské ropy a plynu. Bez Ruska bychom podle Okamury byli závislí na zdrojích z Německa, což by mohlo znamenat například velké zdražení elektřiny.

„Musíme k tomu přistupovat s chladnou hlavou a rozvahou. Díky jednání se totiž v diplomacii mohou posunout vzájemné vztahy výhodně pro obě strany, ultimáta nic nevyřeší,“ stojí si za svým Okamura.

SPD si podle něj vyžádala další důkazy, protože to, co představila Národní centrála proti organizovanému zločinu, mají být jen nepřímé důkazy, na jejichž základě zatím ani nebylo možné zahájit trestní řízení. „Reakce ruské strany odpovídá těm vyjádřením českých tajných služeb,“ řekl Okamura v České televizi k tomu, že Rusko vyhostilo o dva diplomaty více.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„V mezinárodním prostředí, pakliže chceme něco vyšetřit a zlepšit vztahy, se to řeší formou dialogu. Vláda podle mě udělal chybu, když přistoupila k ultimátům,“ zopakoval Okamura s tím, že se teď zbytečně oslabila pozice České republiky. „My přece s Ruskem stejně musíme ekonomicky spolupracovat, což se teď jen velmi ztíží,“ doplnil, že dialog ještě neznamená servilitu.

Podle Okamury se navíc rýsuje i velký mezinárodní konflikt, jehož středobodem bude Ukrajina. „To by pro nás bylo fatální, a proto SPD chce mír. My nechceme žádné konflikty, ale jednání, a nový ministr Jakub Kulhánek (za ČSSD) ukázal za hodinu ve funkci obrovský diletantismus, protože diplomacie se prostě nedělá ultimáty,“ znovu dokola opakoval Okamura s tím, že kvůli neprofesionálnímu jednání vlády se z nás stávají užiteční idioti. „Naše vyklizené pozice totiž hned převezmou západní státy, zejména Německo,“ má jasno šéf SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…