Palestinské vlajky na UMPRUM. Pak zasáhlo vedení školy

22.04.2024 22:31

Do oken Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze její studenti vyvěsili palestinské vlajky. Učinili tak bez vědomí a souhlasu školy. Vedení UMPRUM studenty následně vyzvalo ke svěšení vlajek.

Palestinské vlajky na UMPRUM. Pak zasáhlo vedení školy
Foto: Repro: X
Popisek: Studenti UMPRUM vyvěsili palestinské vlajky

Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) v pondělí vyvěsili palestinské vlajky. Měli tak udělat bez vědomí a souhlasu vedení univerzity, to je následně vyzvalo, aby vlajky odstranili.

„Vlajky byly vyvěšeny bez vědomí a souhlasu vedení školy. Nejedná se o vyjádření názoru školy. Umístění jakéhokoliv transparentu na fasádě UMPRUM vyžaduje dodržování vnitřních předpisů školy, které nebyly naplněny. Studující v příslušných ateliérech byli požádáni, aby je bez odkladu svěsili,“ sdělila médiím mluvčí vysoké školy Kamila Stehlíková.

K izraelsko-palestinskému konfliktu se pro podporu Gazy nedávno vyjádřil i zpěvák Tomáš Klus. Ve zveřejněném videu v polovině března vyzýval své sledující, aby nebyli němí k dění v Pásmu Gazy, kritizoval Izrael, teroristickou skupinu Hamás, která 7. října napadla Izrael, nezmínil.

„Chtěl bych se zeptat, jestli jako stát, který má velmi špatnou zkušenost s okupací, bychom na tuhle otázku neměli být trošku citlivější a jestli bychom se neměli ptát naší vlády, jak to, že tak vehementně a bezpodmínečně stojí za státem, který okupuje jiný stát,“ říkal zpěvák Klus ve zveřejněném videu.

Na svém facebookovém profilu i po vyvrácení většiny mylných informací, které ve videu tvrdil, volá po příměří. Zdůrazňuje především narůstající počet dětských obětí v Gaze.

„Do této chvíle je jich mrtvých více než 14 500, to je jedno dítě za deset minut! Kolik dětí má ještě zemřít, aby jsme si toho u nás všimli a přestali odvádět pozornost zkratkami; chceš pomáhat Palestincům, jsi antisemita? Samozřejmě mi záleží na izraelských dětech, stejně jako na českých nebo ukrajinských. Nikde ale neumírají tak rychle a v tak brutálních podmínkách jako v Gaze právě teď!“ píše Klus a vyzval na sociální síti k podepsání petice, jež volá po příměří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…