Pavel Fischer zděšen: Dukovany? Bez Ruska a Číny, to musí vláda zajistit

27.01.2021 13:52

Navzdory koronavirové epidemii vláda dál jedná o výstavbě nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. Kabinet Andreje Babiše se však nedokáže s odborníky shodnout na tom, zda je vhodné k této obří strategické zakázce pouštět také Čínu a Rusko. Senátor Pavel Fischer se zlobí.

Pavel Fischer zděšen: Dukovany? Bez Ruska a Číny, to musí vláda zajistit
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Vláda nadále jedná o výstavbě nového bloku v jaderné elektrárně v Dukovanech. Zásadní otázkou zůstává, kdo všechno bude mít k tomuto tendru přístup. Budou to jen demokratické země, které Česko nevnímají jako soupeře, nebo to bude i Rusko a komunistická Čína?

Předseda ČSSD dal na středeční tiskové konferenci najevo, že by osobně uvítal, kdyby se čínské či ruské firmy mohly tendru účastnit, ale jen v rámci větších konsorcií, kde by prim hrály jiné než ruské a čínské firmy.

„Současně takovéto konsorcium, než by bylo připuštěno do toho tendru, tak by prošlo ještě vyhodnocením rizik toho daného konsorcia ze strany našich služeb,“ oznámil Hamáček na tiskové konferenci.

„Pokud by se ukázalo, že k tomu vůle není a že jediná možnost, jak to posunout dál, je omezení toho tendru na země, které nespadají do těch rizikových, tak nemám problém to podpořit také, ale tam mám obavu, že už by se ztratil ten efekt většího tlaku na výslednou cenu a vůbec schopnost dodavatele ten tendr realizovat,“ rozvedl svou myšlenku.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Nárůstem ceny bez účasti argumentuje také ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Server Aktuálně.cz má k dispozici dopis vládního zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla, který tuto obavu smetává ze stolu jako neopodstatněnou.

„Na cenu projektu má zásadní vliv dostatek času na předložení závazných nabídek a dále celková organizace a kvalita přípravy a provedení výběrového řízení podle mezinárodně uznávaných a standardně aplikovaných postupů. Nedostatek časového prostoru povede, s ohledem na potřebu vytvoření si značných rezerv na straně dodavatele, k předložení závazných nabídek navýšených o desítky procent. Celkovou cenu projektu také zásadním způsobem ovlivňují náklady financování, které jsou na počtu účastníků nezávislé,“ napsal Míl.

Z tripartity - tedy od zástupců vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců - však zaznívá, že by příprava tendru měla běžet co nejrychleji a měli by do něj být vpuštěni všichni uchazeči.

A to je věc, která zlobí senátora Pavla Fischera.

„Vláda ztratila soudnost. Vicepremiér Havlíček říká něco jiného než vicepremiér Hamáček a než zmocněnec Míl. Bylo by ohrožením národní bezpečnosti, kdyby vláda pozvala do tendru uchazeče z rizikových zemí, a to včetně konsorcií,“ napsal Fischer.

Pavel Fischer se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…