První otázkou Heleny Šulcové bylo, jak se vypořádá s nařízením EU uvádět v jídelním lístku alergeny. „To my dělat vůbec nebudeme,“ pousmála se Havlová. „Alergeny nám nezkomplikují život, my nemáme jídelní lístky. U nás to totiž chodí jinak: Hosté si zavolají kvůli rezervaci a domluví se s kuchařem, co se pro ně uvaří,“ vysvětlila. „Jsem přesvědčená, že pokud má někdo alergii, tak se určitě bude informovat. Považuji za hloupost, aby se jídelní lístek hemžil informacemi o alergenech."
Na farmě Košík se vaří z místních surovin, které jsou v biokvalitě. A restaurace podle Havlové získala nečekané ocenění. V Nezávislém průvodci po nejlepších a nejzajímavějších restauracích Pavla Maurera se umístila na třetím místě v celém Česku.
„Překvapilo mě to. Co se týče jídla, tak jsme dokonce první. Vaříme českou i slovenskou kuchyni. Je to prostě poctivá kuchyně,“ míní Havlová. Kalorickou stravu tradiční kuchyně prý kombinuje se zeleninou a ovocem a o linii nemá strach.
Nejdříve jsme jen potřebovali z Prahy...
Podnikání Dagmar Havlové prý začalo velmi pozvolna, protože vše začalo nákupem chalupy v roce 1988. „My jsme museli mít místo, kam ujet z Prahy. Při různých zahraničních návštěvách nebo konferencích bylo totiž zvykem zavřít disidenty do cely předběžného zadržení. Tak jsme potřebovali mít možnost Prahu opustit,“ vysvětlila.
„Postupně se to rozrostlo a budujeme tam nejen farmu, ale snažím se tam udělat i parkovou úpravu. Cestičky, lavičky… Chtěla bych, aby si tam lidé přišli prohlédnout zvířata a projít se." Na farmě prý žije mnoho zvířat a mezi nimi i divoké prase, kterého se všichni bojí, jak paní Dagmar poslouchá. „Divoké prase je můj miláček, já jsem ho odchovala, musím za ním přijít a podrbat ho, jinak to nejde,“ smála se.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: dkr