Vedle protestů na amerických univerzitách velký obrat u Bidena. Prořekl se?

04.05.2024 6:42

Biden připustil, že se nechá vtáhnout do přímého slovního klání s Trumpem. Ještě před třemi měsíci přitom naznačoval, že s Trumpem hovořit nemusí a nebude. Ale pravděpodobně bude. Debaty mohou začít v září. Trumpovi lidé žádají, aby jich proběhlo víc a aby začaly dřív. A Biden mezitím dál řeší otázku, jak se vypořádat s propalestinskými protesty na amerických univerzitách.

Vedle protestů na amerických univerzitách velký obrat u Bidena. Prořekl se?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Listopadová prezidentská volba v USA je blíž a blíž. A stejně jako před drtivou většinou prezidentských voleb se očekává, že dojde na slovní souboje mezi oběma kandidáty – republikánským exprezidentem Donaldem Trumpem a stávajícím prezidentem Joem Bidenem. Server USA Today připomněl, že se Trump dlouho Bidenovi vysmíval, že se mu vyhýbá.

Biden skutečně Trumpovy výzvy ke slovním soubojům odmítal.

„Kdybych byl na jeho místě, chtěl bych se mnou také diskutovat. Nemá nic jiného na práci," řekl Biden ještě v únoru novinářům.

Ale teď se podle všeho situace mění. O čtvrt roku později Biden připustil, že se nechá vtáhnout do přímého slovního klání s Trumpem.

„Někdy, nevím kdy, ale rád s ním budu debatovat,“ řekl Biden v rozhovoru s moderátorem rozhlasové talk show Howardem Sternem na otázku, zda se chystá debatovat s Trumpem.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27224 lidí
V plánu jsou dvě debaty uchazečů o prezidentský post a jedna debata viceprezidentů.

První prezidentská debata je naplánována na 16. září na Texaské státní univerzitě v San Marcos v Texasu. Trumpův volební tým však požaduje, aby debat bylo víc a aby začaly dřív. „Čas začít tyto debaty je nyní,“ žádali Trumpovi lidé.

Dvanáct zpravodajských organizací, včetně USA Today, ve společném prohlášení ze 14. dubna vyzvalo předpokládané stranické nominanty Bidena a Trumpa, aby se před volbami veřejně zavázali k všeobecným debatám.

A Biden mezitím dál řeší otázku, jak se vypořádat s propalestinskými protesty na amerických univerzitách.

„Prezident Biden a přední demokratičtí zákonodárci ve Washingtonu se tento týden distancovali od propalestinských protestů, které zachvátily mnoho univerzitních kampusů, protože republikáni pracují přesčas, aby demokraty spojili s chaotickými scénami, které se odehrávají po celé zemi před volbami v roce 2024,“ napsal server amerického deníku Washington Post.

„Demokratické výtky zaměřené na mladé demonstranty sahaly od vágního varování před násilím, přes důrazně formulované výzvy k tvrdým zásahům proti studentům porušujícím pravidla, až po obvinění z antisemitismu,“ pokračoval list.

Britská veřejnoprávní BBC navíc upozorňuje, že na kampusech amerických univerzit může brzy odstartovat další kolo protestů. Čtyři univerzity otřesené propalestinskými protesty uspořádají totiž tento víkend promoce. Mnoho dalších, včetně Columbia University, mají naplánované obřady po celý měsíc a následně v červnu.

Univerzity podle BBC pracují na zvýšení bezpečnosti, zatímco demonstranti zvažují výjezdy a další možné akce. Demonstranti zakládali tábory a pořádali demonstrace, aby vyzvali své univerzity, aby přerušily styky s Izraelem kvůli válce v Gaze. Nejedna vysoká škola na tyto protesty reagovala povoláním policie, což vedlo k vlně zadržení celé řady osob.

Statistika BBC naznačuje, že od začátku protestů v Kolumbii minulý měsíc došlo k demonstracím v téměř 140 institucích ve 45 státech a Washingtonu DC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…