Ivan Noveský: Kdo skutečně okrádá české spotřebitele elektřiny?

04.01.2021 18:08

Spotřebitel elektřiny, označovaný jako „chráněný zákazník“ měl až do roku 2005 jednoho jediného partnera, a sice některou z krajských distribučních společností: E.ON (sloučené JME + JČE), PRE, SČE, SME, STE, VČE nebo ZČE, které odebíraly elektřinu od společnosti ČEZ.

Ivan Noveský: Kdo skutečně okrádá české spotřebitele elektřiny?
Foto: Archiv IN
Popisek: Ivan Noveský

Krajská distribuční společnost mu účtovala dle (tehdy několikastránkového) cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) za naměřené odebrané množství elektřiny a pevný měsíční poplatek dle velikosti jističe (např. společnost E.ON 4,04 Kč/kWh a 109,- Kč/měsíc). V ceně za odebranou elektřinu bylo v těchto 2 položkách obsaženo úplně všechno: nákup, výroba, přenos, distribuce, obnovitelné zdroje, centrální dispečink, daně atd.

V roce 2006 se Česká republika podřídila rozhodnutí EU o tzv. unbundlingu, což znamenalo přeměnu funkčního a přehledného jednoduchého systému několika málo velkých energetických společností na mnoho velkých energetických společností. Vytvořením dalších velkých společností v řetězci, zvlášť pro oblast výroby, přenosu, obchodu a distribuce elektřiny, se náklady rozdělily na jednotlivé činnosti, a tím se logicky zvedly celkové náklady. Tyto zvýšené náklady vždy musí zaplatit konečný český spotřebitel, protože každý z vlastníků nových společností chce mít svůj zisk.

Proto se od roku 2006 musela v Cenovém rozhodnutí ERÚ (CR ERÚ) vytvořit zcela nová cena za distribuci, která pomalu stále roste. Např. z ceny roku 2006 ve výši 1,597 Kč/kWh na cenu 1,815 Kč/kWh v roce 2021. Navíc se stále navyšuje stálá měsíční platba za jistič ze 71,- Kč v roce 2006 na 133,- Kč v roce 2021. Stálá platba za jistič, bez ohledu to, kolik elektřiny spotřebitel skutečně odebere, působí demotivačně na úspory elektřiny. Snahou distributorů je proto co nejvýše zvýšit pevné platby a tím si zajistit přes CR ERÚ jisté zisky, bez ohledu na skutečnou spotřebu.

Anketa

Líbí se vám současné české filmy?

4%
82%
hlasovalo: 13382 lidí

Zvyšování cen elektřiny, nejen za distribuci a za jistič, je však spotřebitelům nutno zdůvodnit a několik posledních let se proto používá oblíbené zaklínadlo: „Za všechno mohou dotace na obnovitelné zdroje!“, které jsou od roku 2014 zastropovány na 0,495 Kč/kWh. Většina spotřebitelů by asi byla zcela šokována, pokud by zjistila, že např. na údajné mnohasetmilionové škody, které měly být způsobeny vlastníky některých solárních elektráren a za které mnoho nevinných lidí sedí ve vězení, nebyl dodnes zpracován žádný řádný znalecký posudek dle zákona o soudních znalcích, který by prokázal škodu alespoň 1,- Kč.

Každý čtenář, který již léta čte různá prohlášení státních zástupců o stomilionových škodách státnímu rozpočtu, bude proto o to více šokován zjištěním, že ve skutečnosti státní rozpočet, mj. i díky dodatečné solární dani, neutrpěl vůbec žádnou škodu. Skutečnost, že příjmy státního rozpočtu z většiny solárních elektráren převyšují výdaje státního rozpočtu na solární elektrárny, však pro většinu čtenářů bude znít jako z oblasti sci-fi. Pokud by se však čtenáři dozvěděli pravdu, možná by se pak začali oprávněně ptát, kam každoročně mizí miliardy z poplatků, které každý z nich musí platit z každé spotřebované kWh…

Také by se mohli čeští spotřebitelé začít ptát, proč se cena elektřiny pro české spotřebitele zdražuje nejrychleji v celé Evropě? A divili by se, pokud by se dozvěděli, že je to kvůli zdražování ceny silové elektřiny, které se v ČR vyrábí tolik, že se více než 1 této elektřiny exportuje. A ještě více by se divili, pokud by zjistili, že český spotřebitel pomocí zbytečně vysoké ceny silové elektřiny současně, troufám si tvrdit, že nedobrovolně a nevědomě, dotuje, v tisku tolik oslavovaný, německý přechod na „zelenou“ elektřinu. Nevýhodné zapojení české soustavy do německé soustavy a tvorba cen české silové elektřiny na německých burzách ohrožuje a bude i v budoucnu cenově ohrožovat české spotřebitele.

Nižší nabídka silové elektřiny, vlivem pokračujícího odstavování uhelných a jaderných elektráren v Německu, působí a bude čím dále více působit na nárůst cen silové elektřiny na německých burzách. Tento nárůst bude mnohem více ohrožovat české spotřebitele, zvláště až se začnou i v ČR odstavovat uhelné elektrárny. Vzhledem k rozdílu kupní síly německých spotřebitelů a kupní síly českých spotřebitelů je asi jasná odpověď na otázku, kdo si bude moci dovolit kupovat na německých burzách drahou českou elektřinu…

Ivan Noveský
předseda Institutu pro energetiku, zakládal v roce 2001 ERÚ a v letech 2016/2017 byl jeho 1. místopředsedou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…