Ivo Valenta: Objasňování kauzy Vrbětic je přinejmenším podivné

19.04.2021 16:34

OBJASŇOVÁNÍ KAUZY VRBĚTIC JE PŘINEJMENŠÍM PODIVNÉ: Řada z vás se ptá na můj názor na kauzu „Vrbětice“. V první řadě musím napsat, že je otřesné, že k něčemu podobnému v naší zemi vůbec došlo, zvláště pakliže se nejednalo o výbuch, který vznikl shodou nešťastných okolností, případně nechtěným selháním lidského faktoru.

Ivo Valenta: Objasňování kauzy Vrbětic je přinejmenším podivné
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Je samozřejmě dobře a na místě, že složky, které k tomu jsou stvořeny, jednají – nakonec je to přece bez ohledu na to, kdo je právě u moci, jejich povinnost. Stejně tak je nezbytné, aby výsledky šetření byly odtajněny a viníci těchto skutečností, ať je jimi kdokoliv, byli potrestání tak, jak si zaslouží. Toto jednání zaslouží velmi tvrdé odsouzení.

Exploze ovlivnila život obyvatel širokého okolí na řadu let. Vyžádala si kromě dvou lidských životů i obrovské finanční náklady z kapes daňových poplatníků, vynaložené na likvidaci následků škod.

Nad celou záležitostí se ale podle mne vznáší hodně otazníků.

Nechci teď spekulovat nad tím, zda někdo věděl a nejednal, jiný zase někam měl jet a nejel, ani se zabývat různými podivnými příběhy a konspiračními teoriemi.  Neubráním se ale několika otázkám a zamyšlením:

Proč byly výsledky šetření prezentovány právě teď, resp. až teď? Není to podivné?

Událost se stala na podzim roku 2014. To jednotlivé složky zjistily výsledky šetření v sobotu večer? Nebo chtěl informacím premiér spolu s ministrem vnitra přidat na dramatičnosti náhlým vstupem do hlavního zpravodajského času, protože ví, že je nejvíce lidí u obrazovek?

Proč jsme se tyto informace dozvěděli v okamžiku, kdy sílí odpor vůči stávající vládě a jejím covidovým opatřením? Proč přicházejí v době, kdy vládě dramaticky klesají volební preference?

Čekala snad s odtajněním zákulisí výbuchu na pro ni nejvhodnější okamžik?

Nechci zde spekulovat a už vůbec nesnižuji závažnost toho, co se ve Vrběticích stalo, proto nechci, aby má slova někdo vytrhával z kontextu. Odpovědi na výše uvedené otázky však bohužel neznáme. 

Každopádně pokud vláda potřebovala, aby se lidé odvrátili od vzteku na chaos, který předvádí v rámci boje s pandemií COVID-19 a pozornost upřeli jinam, dočasně se jí to podařilo.

Co si o tok myslíte vy? Jaký je váš názor?

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…