Jan Urbach: Německo porušuje evropské dohody o nákupu vakcíny

10.01.2021 7:37

Na dnešní tiskové konferenci mluvčího Evropské komise Erica Mamera zazněla několikrát otázka na případné právní kroky proti Spolkové republice Německo za nákup vakcíny proti Covid-19 s pominutím Evropské unie.

Jan Urbach: Německo porušuje evropské dohody o nákupu vakcíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Mluvčí se několikrát vyhnul odpovědi na jasnou otázku, zda a jaké důsledky hrozí Německu za ignorování unijní dohody ohledně nákupu vakcíny. Počítá se fakt, že máme rámec, který zajišťuje dostatečné množství vakcíny pro členské státy, nepočítá se s právními kroky proti Berlínu, tvrdil mluvčí a opakovaně prohlašoval, že „nemá, co by dodal“.

Vyvolalo to vyjádření několika novinářů, že Evropská komise nejedná v této otázce s Německem stejně, jakoby jednala s jinými unijními státy a dnešními zprávami o dodatečné objednávce vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech se snaží odvrátit pozornost od porušování společných dohod Německem.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Dříve šéfová komise Ursula von der Leyen podtrhla, že právně závazné dohody nepřipouští „souběžná jednání, souběžné kontrakty“ a že komise s dodavatelskými firmami unie vyjednává jménem všech 27 členských států. Leyenová dodala, že dohodami s firmami unie zabezpečila více dávek vakcíny než je potřeba k vakcinaci evropské populace. „V portfoliu máme 2,3 miliardy dávek,“ řekla. Avizovala, že část dávek z dodatečně objednaných 300 tisíc bude k dispozici ve druhém čtvrtletí, zbytek do konce roku.

Některé státy se ovšem rozhodly koupit větší množství vakcíny nebo i od jiných výrobců, než vyjednává Brusel. Německo již koupilo dodatečných 30 milionů dávek vakcíny BioNTech/Pfizer a CureVac. Dohoda Německa s firmou BioNTech na dodávku dalších dávek vakcíny podle mluvčího německého ministerstva zdravotnictví nemá vliv na unijní objednávku. Vedle Německa také Dánsko prohlásilo, že samostatně kupuje 2,6 milionu dávek. Z dalších států zaznívá kritika na nedostatečné dodávky, např. Finsko by potřebovalo osmkrát více dávek, a postupem Německa a Dánska mohou být inspirovány.

Připomenout je potom nutné taky zprávy o jednání kancléřky Angely Merkelové s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možnosti využití a dokonce výroby vakcíny Sputnik v Německu.

Postup německé vlády je o to pikantnější, že to byla právě kancléřka Angela Merkelová, která prosadila, že vakcínu jednotně zařídí právě Evropská komise.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.