Jiří Paroubek: Ukrajinu zahalily černé mraky...

07.04.2024 12:16 | Glosa

Každý, kdo jen trochu objektivně uvažuje o potenciálu Ruska, musel už na počátku války na Ukrajině dojít k názoru, že Rusko nemůže tuto lokální válku prohrát.

Jiří Paroubek: Ukrajinu zahalily černé mraky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Na počátku konfliktu na Ukrajině byly chybné úvahy okolí V. Putina a jeho samého. Ale také také stratégů NATO o tom, jaká je síla a potenciál obou stran. Tedy Ukrajiny a Západu na straně jedné a Ruska na straně druhé.

Je zřejmé, že proruská část ukrajinských elit „zásobovala“ okolí V. Putina informacemi o tom, že vojenský zásah Ruska na Ukrajině bude znamenat zhroucení vlády prezidenta Zelenského a jeho rychlý odchod ze země. Tedy státní převrat a vytvoření nové ukrajinské vlády, která se bude chovat k Rusku jinak. Naopak Západ podceňoval ruskou armádu, potenciál ruského průmyslu a celého ruského hospodářství. Viděl v Putinovi a jeho okolí jen jiné vydání senilních staříků řídících stát v době imperiálního Sovětského svazu.

Převrat na Ukrajině se nekonal a Rusové museli změnit plány, neboť s relativně malou intervenční armádou čítající před dvěma lety cca 200 tisíc vojáků včetně logistiky, neměli šanci Ukrajinu jako celek obsadit. Putinovo vedení se proto rychle adaptovalo na novou situaci a soustředilo se na získání převážně ruskojazyčných oblastí na východě a jihu Ukrajiny a na udržení Krymu. Naopak Ukrajinci s podporou prakticky celého Západu, a to včetně mimořádně vysoké finanční podpory jak úvěrové, tak grantové (de facto se jednalo o dary) statečně čelili svému protivníkovi.

Ke konci února letošního roku má Ukrajina státní dluh v astronomické výši 143,7 mld. dolarů, což při momentálně prakticky minimálních vlastních příjmech ukrajinského státu a jejich zkonzumování v de facto válečném hospodářství, je reálná perspektiva, že tento dluh bude dále navyšován. Ukrajinská vláda chce pochopitelně od zemí, které ji podporují, počínaje Evropskou unií, aby platby, které potřebuje k udržení chodu státu včetně armády, dostávala jako dar. V současné době má Ukrajina celkem pochopitelně problémy se splácením svých dluhů.

Pokud jde o potenciální dárce, tedy země Západu a Japonsko či Austrálii, nelze očekávat, že budou schopny platit vysoké výdaje Ukrajiny setrvale.

Podobné rozpočtové problémy, jako má momentálně český stát, mají i jiné země Západu. Snad s několika málo výjimkami jako je Lucembursko či Norsko. O finanční stránce ukrajinské války ovšem psát v tomto článku příliš nechci.

V posledních dnech se objevily i v mainstreamových evropských a amerických médiích informace, že Ukrajině chybí nejen náboje pro vedení válečných operací, ale vlastně jí chybí další podstatný vojenský materiál. A pokud nyní vyhlásil prezident Zelenský odvody můžu mladších než 27 až do hranice 25 let, bude to znamenat, že armáda musí vybavit možná 200 – 250 tisíc nových vojáků. Oblečením, dalším vybavením a samozřejmě zbraněmi. A to nemluvím ani o výcviku. Situace na 1 100 km dlouhé frontě je nyní pro ukrajinskou armádu závažná.

V Politico se objevují informace od nejmenovaných ukrajinských vyšších důstojníků o tom, že dokonce hrozí zhroucení celé ukrajinské fronty. A to dokonce i v situaci, že bude nakonec schválena v Kongresu USA finanční podpora pro Ukrajinu ve výši 60 mld. dolarů. Prostě, na Ukrajině podle obezřetných formulací, které používají v Politico, může dojít ke zhroucení celé ukrajinské obrany na frontě. A dojde-li k průlomu fronty ruskými vojsky na jednom nebo několika místech, nedisponuje už ukrajinská armáda nějakou záložní armádou, která by byla schopna útočníky v nitru Ukrajiny zastavit. A pak samozřejmě hrozí obsazení velkých ukrajinských měst, na nichž mají Rusové prvořadý zájem, neboť jsou to města s většinou ruskojazyčného obyvatelstva (Charkov a Oděsa).

Na jednom ze slovenských zpravodajských kanálů jsem viděl včera hovořit bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR, Šedivého, který uváděl identické informace jako Politico.

Již před dvěma lety jsem ve svých článcích i jiných veřejných vystoupeních vyzýval českou vládu a evropské elity k zahájení mírových jednání, která by ukončila válku na Ukrajině. Zdá se, že teď je k tomu poslední vhodný okamžik, kdy Rusové ještě frontu neprorazili. Samozřejmě, pokud bude ruská armáda schopna dalších záborů ukrajinského území, bude její vyjednávací pozice v příštích jednáních o míru mnohem silnější, než je tomu dnes.

Spojené státy včera ústy ministra zahraničí Blinkena vyjádřily neochotu podílet se na jakékoliv intervenci vojsk zemí Západu na Ukrajině. Tedy, nehodlají se připojit k eventuální, poněkud dobrodružné vojenské akci, o níž hovořil jako o možnosti francouzský prezident Macron.

Má to možná ještě jeden závažný důvod. A tím je situace v Gaze. Situaci na Středním východě a řešení konfliktu mezi Palestinci (úmyslně neuvádím Hamásem) a Izraelem, vidí nyní Spojené státy jako svou hlavní prioritu. To je pochopitelné s ohledem na četnost a vliv židovské populace v USA. Kromě toho většina amerických Židů vždy ve volbách podporovala kandidáty Demokratické strany USA. Takže Biden a Blinken nyní našlapují, pokud jde o Střední východ, v minovém poli. Nemohou se ztotožnit beze zbytku s vojenskou akcí Izraele s ohledem na světové veřejné mínění a zároveň nemohou nechat Izrael padnout. Spojené státy nyní sklízí plody své nedůsledné politiky vůči Izraeli a Palestincům v posledních 20 až 30 letech.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.