Petr Král: Inflace v listopadu 2020 lehce pod prognózou

12.12.2020 15:49

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v listopadu 2020

Petr Král: Inflace v listopadu 2020 lehce pod prognózou
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněných údajů vzrostla v listopadu 2020 cenová hladina meziročně o 2,7 %. Inflace se tak oproti říjnu mírně snížila, přičemž zůstává v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v listopadu meziročně zvýšily také o 2,7 %.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

Listopadový meziroční růst spotřebitelských cen byl o dvě desetiny procentního bodu nižší, než předpovídala stávající prognóza ČNB. Na tom se podílel růst cen potravin, který v listopadu zpomalil výrazněji, než bylo očekáváno. K lehce záporné odchylce od prognózy stejnou měrou přispěla též jádrová inflace, která zůstala na stejné hodnotě jako v říjnu. O něco pomalejší ve srovnání s prognózou byl i růst regulovaných cen, který v souvislosti s vývojem cen elektřiny dle očekávání dále zvolnil. Pokračující meziroční propad cen pohonných hmot, stejně jako primární dopady změn nepřímých daní, odpovídal prognóze.

Listopadový pokles inflace je v souladu se stávající prognózou ČNB. Podle ní se inflace v posledním čtvrtletí letošního roku sníží do horní poloviny tolerančního pásma cíle. Přispějí k tomu protiinflační poptávkové dopady druhé vlny koronavirové pandemie v podmínkách utlumené zahraniční a zejména domácí ekonomické aktivity. Nákladové tlaky však zůstanou ještě po nějakou dobu zvýšené. Vychládající trh práce a zpomalený růst mezd budou brzdit růst domácích nákladů, což ale bude vyváženo předchozím prudkým oslabením kurzu koruny spojeným s nástupem druhé vlny pandemie COVID-19. V průběhu příštího roku bude inflace dále klesat v návaznosti na odeznění vysokého nárůstu tržních cen z počátku letošního roku a posléze i vlivem zmírnění růstu celkových nákladů, ve kterém se projeví i obnovené posilování kurzu koruny. Jádrová inflace i růst cen potravin zpomalí. Ve snížení dynamiky regulovaných cen se odrazí zvolnění růstu cen elektrické energie a pokles cen plynu. Naopak propad cen pohonných hmot odezní. Na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2021 a 2022, se inflace bude nacházet poblíž 2% cíle.

Petr Král
ředitel sekce měnové

Vyšlo na webových stránkách České národní banky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemysl Votava: Útok na demokracii

11:24 Přemysl Votava: Útok na demokracii

Slyším ty stále stejné medové řeči o naší úspěšné cestě od komunistické totality k vyspělé evropské …