Václav Hošek: Taky máte ten dojem?

29.03.2021 12:52

Tak jsem se chvilku díval v televizi na pana ministra Blatného a jeho slova mě hned zvedla ze židle. Pan ministr vidí, že všechna opatření fungují. Patrně má dobré brýle nebo spíš dalekohled. A protože opatření fungují, tak si je znova zopakujeme.

Václav Hošek: Taky máte ten dojem?
Foto: Archiv Václava Hoška
Popisek: Václav Hošek

Pan ministr doufá, že naposledy. A za tři neděle bude opět doufat, že? Na rozdíl od něj nedoufám. Člověk, který nedokáže poslancům vysvětlit parametr R, člověk, který říká, že mezi oběti covidu se počítají i oběti dopravních nehod, člověk, který při obhajobě uzávěry okresů sčítá jablka a hrušky a ještě k nim připočte ošatky, takový člověk opravdu může jenom doufat.

Já to vidím tak, že pana doktora Blatného si pan Babiš vybral zcela účelově. Nepochybuji, že dobře věděl o tom, že pan Blatný podepsal petici proti němu. A když se pak před novináři nejapně vymlouval, muselo to panu premiérovi znít jak nebeské zvony. Měl ho v tu chvíli přesně tam, kde potřeboval. V hrsti. Ale možná, že to tak nebylo, kdož ví. Ovšem já to tak vidím, zrovna jako pan ministr vidí, jak opatření fungují. Dojmy jsou prostě dojmy.

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

A tak vláda podléhá dojmu, že všichni lidé, co chtějí odjet na svoje chaty, místo odpočinku budou chodit do vsí, zvonit na všechny obyvatele a budou se s nimi sdružovat, třebaže je ani neznají. A ty večírky. Český člověk netouží po ničem, než po nekonečných večírcích. Že? No, já nevím, po večírcích chodí spíše smetánka v čele s těmi, kteří před nimi varují. Tak trochu mi to připomíná jednu směšnou scénu z filmu Anděl na dovolené. Kulturní referentka říká rekreantům: Zítra tu nebudu, tak tu buďte hodní. Jedná s dospělými jako s malými dětmi. To mě vždycky pobaví, ta poslušná stádnost.

Takže si všechna ta opatření zopakujeme. Nebudeme nikam jezdit a na obličeji budeme chodit s rouškou, byť by sto metrů daleko nebyla ani noha. A tvrdě pokutovat. A možná by se dalo ještě přitvrdit. Kdo se po jednadvacáté hodině objeví na ulici a nezastaví se na první výzvu, bude zastřelen. Přeháním, samozřejmě, ale ještě před krátkým časem jsme si nedokázali představit, že nám bude někdo zakazovat využívat vlastní nemovitosti.

Nepochybuju o tom, že pokles nakažených razantně nepoklesne, dokud nebude společnost významněji proočkována, takže 12. dubna bude pan ministr znova lomit rukama a zaklínat občany, aby to ještě vydrželi, a znova a znova a znova. Do května, do června, nebo snad dokonce až do července? I to je možné. A hrozit, hrozit, hrozit, případně i vyčítat, že to lidi nedodržujou.

Těším se, až někoho ve vládě napadne, že pan premiér je zdráv jako rybička, protože nosí červenou čepici. A všichni pak budeme nosit červené čepice, protože vláda nabyla dojmu, že covid se červené barvy bojí. A pan ministr Blatný prohlásí, že to tak prostě bude. A my ke krku uvážeme ještě šátky rudé.

A pak budeme definitivně všichni vypadat jako idioti. A taky budeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.