Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

07.05.2024 8:29 | Komentář

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novotného, který nese přezdívku Prasopes. Odporně se vyjádřil k nemocné dceři Felixe Slováčka, Aničce Slováčkové. Nedovolím si citovat z etického důvodu. Říká se, kdo s čím zachází, tím také schází.

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo
Foto: Pixabay
Popisek: Otazníky, otázky - ilustrační foto

ODS Petra Fialy musí být na tohoto svého člena hrdá. Novotný je v takzvané podmínce, tak jsem zvědav, jaké budou další kroky naší soudní instance. Ve více případech byl na základě trestních oznámení rozhodnutím naší justice spíše postrašen, než potrestán. Tak se nechme překvapit, nebo spíše nepřekvapit. Premiér Fiala a prezident Pavel, ač jsou jim dobře známy excesy Novotného, se s ním rádi fotí a vyjadřují si vzájemnou úctu.

Bohužel tady platí pravidlo, vrána k vráně sedá. Jen poznámku, tento reprezentant strany ODS není nevyloučitelný z ideologického důvodu, což předseda Fiala předvedl na příkladu Václava Klause mladšího. Je to přirozený postup ve stranách, kde je ideologie nadřazena nad jakoukoliv odbornost.

Ministr vnitra Víta Rakušan prohlásil v nedělní partii, že vyšetřování střelby na filozofické fakultě spěje ke zdárnému konci. Karel Havlíček apeloval, že veřejnost a pozůstalí by měli mít povědomí, co přesně se v inkriminovaný den stalo. S tím musím nesouhlasit, protože informace, které se objevují, odpovídají utajování skutečností, které nebyly vysvětleny. Například telefon pachatele byl zachycen v Pařížské ulici ve 14:38, ale podle svědků studentů byl střelec na filozofické fakultě už ve 14:00 hodin. Mohu spekulovat, to dal někomu svůj telefon? Ale v tu chvíli by se nejednalo o osamělého střelce. Proč nebyly zveřejněny dopisy, které údajný pachatel zanechal v místě svého bydliště? Proč se skrývají fakta?

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26943 lidí

Další známá kauza, která rezonovala v médiích, byla kauza Vrbětice, prezentovaná ministrem vnitra jako vyřešená. Podívejme se na nejen právní rozpory jeho prohlášení, ale také na určité technické záležitosti. Není možné, aby z hlediska trestního práva bylo zjištěno, že došlo ke spáchání trestného činu, a aby bylo zjištěno, že trestný čin spáchal konkrétní člověk, pachatel či pachatelé, a stíhání bylo odloženo. Toto by bylo možné pouze v případě, že by pachatel zemřel. Jinak je nezbytné vést trestní stíhání proti uprchlému. V tu chvíli uprchlý dostane obhájce a ten má právo nahlédnout do trestního spisu a prozkoumat všechny důkazy.

Pokud Rakušan tvrdí, že vina byla prokázána spolehlivě, říká věc, která je v rozporu s platným českým trestním právem. Protože vinu může konstatovat pouze soud, ne policie. Mělo by běžet trestní řízení a neběží. Mohu se domnívat, že nechtějí ukázat důkazy, protože věc se mohla udát jinak. Mimo jiné, majitelé muničních skladů ve Vrběticích, kteří jsou z malého města severní Moravy, ví přesně, jak má vypadat muniční sklady včetně parametrů. Slovy pyrotechnika, takto by sklady vypadat neměly.

Žádný výbuch nezpůsobí, že by se vypařily tisíce pěchotních zbraní. Policie pracovala s podezřením, že pěchotní zbraně někdo odvezl. Muniční sklady jsou stavěny tak, že exploze jednoho dílčího skladu nemůže způsobit takovou katastrofu. Dále musí mít výbuchové stropy, musí být umístěny v závalech, takže to nebyl normální výbuch, spekuluje pyrotechnik MK. Tento výbuch byl odborně připraven. Proto já dodávám, jednou z původních vyšetřovacích verzí byl i pojistný podvod, který se neprokázal.

Mohu spekulovat, že součástí těchto výbuchů mohly být zpravodajské hry mocností. Ve zprávě už není ani zmínka o tzv. Bulharské stopě, která byla také diskutována. Jak nedávno vzpomněl exprezident Zeman kauzu Ricin, kterou iniciovala BIS a mladý Kolář, který se údajně skrýval ve sklepě a byla mu přidělena ochranka. Většina chápajících lidí ví, že to byl nesmysl, ale myslím si, že to byla zkouška, jak navodit u občanů České republiky rusofobii.

Další významnou zpravodajskou hru, která byla rozehraná pravděpodobně zámořskou ligou, můžeme nazvat novičok. Jedná se o nejúčinnější nervově paralytický jed a setkání s ním je odpovídající setkání s mambou černou. Proto se vznáší pochybnosti, čím a kým byli otráveni Skripalovi, kteří tuto otravu přežili, a čím a kým byl otráven Alexej Navalnyj, když mu novičok dali údajně do trenýrek. Poslední otázkou je, komu tyto kauzy prospívají. A také proč tolik lidí muselo zemřít.

Závěr. Poslední desetiletí jsme svědky duchovní epidemie, která hubí lidské hodnoty, vycházející z křesťanského desatera. Ty jsou protikladem evropských pseudohodnot, které jsou prázdnou floskulí. Jediný boj, který má smysl, je boj za mír všude, kde planou válečné konflikty. Věřím, že se přání Ukrajinců a také mých příbuzných a přátel, žijících na Ukrajině, brzy splní. Je to prosté. Kdyby se zastavily boje ihned, jako mávnutím kouzelného proutku, tak by to drtivá většina občanů přivítala, protože žít pod zkorumpovaným režimem Zelenského vede k většímu a většímu zoufalství lidu Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.